TOPIĆEMO SE JOŠ: NIKAD VRELIJA JESEN

Vesti

15.09.2018

05:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne odlažite letnju garderobu i ne izlazite bez flašice s vodom jer nam stiže vreli jesenji talas! Stručnjaci iz svetskih meteoroloških stanica upozoravaju da će od sledeće nedelje pa sve do kraja oktobra Evropu pogoditi novi toplotni udar.

RepublikaFoto: Tanjug
Vrućina: Letnje stvari nosićemo i narednih nedelja

Pred nama je neuobičajeno topla jesen, tokom koje se, prema trenutnim prognozama, očekuje temperatura iznad proseka za ovo doba godine, a živa u termometru popeće se u oktobru i do 30. stepena. Sunce, koje nam je falilo tokom juna i jula, izgleda da će nam se odužiti na jesen.

SAMO NOĆI SVEŽE

Naime, meteoportal Severe Weather Europe najavljuje da će od 17. septembra Evropu pogoditi novi toplotni talas. Temperatura iznad 30 stepeni zahvatiće Francusku, Italiju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju. Severnije zemlje poput Nemačke, Poljske i drugih, u kojima je krajem septembra već zima, takođe će biti pod uticajem toplog vazduha.

Foto: printscreen/wxcharts.eu
SEVERE WEATHER EUROPE: Upozorenje na topao talas

30 stepeni biće temperatura

- Toplotni udar nam se definitivno sprema! Očekuju nas tropski dani. Sreća, pa će bar noći biti prohladne. Prosek za Srbiju za septembar je inače oko 22 stepena, a narednih nedelja biće oko 30. Cela Evropa biće zahvaćena toplim vazduhom. Naime, snažan anticiklon i polje visokog vazdušnog pritiska sprečavaće prodor vlažnih i svežijih masa sa Atlantika, pa će iznad Evrope biti i preko 30 stepeni. Biće samo povremeno dana sa temperaturom oko 25 do 28 stepeni - kaže Đorđe Đurić, meteorolog.

VREMENSKA PROGNOZA

SUBOTA NEDELJA PONEDELJAK UTORAK
Beograd Beograd Beograd Beograd
12-29 stepeni 13-28 stepeni 11-29 stepeni 12-29 stepeni

BEZ REKORDA

Prema Severe Weather Europe, toplotni talas zahvatiće ceo kontinent, temperatura će biti osam do 10 stepeni viša nego prosečna do kraja septembra u centralnoj, zapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

- Toplotni talas je odgovor na vazdušne promene u velikom delu Evrope. Vruć vazduh doneće posttropska oluja Helen, koja se očekuje nad zapadnom Evropom. Tokom dana ovo će prouzrokovati temperaturu veću i od 30 stepeni, čak i na severu Nemačke i delovima Beneluksa, gde je inače krajem jeseni izrazito hladno - kažu na ovom portalu.

Iako je pred nama Miholjsko leto, Đurić ističe da rekord neće biti oboren.

- Najtopliji septembarski dan i dalje je 9. septembar 1946, kada je izmereno neverovatnih 41,8 stepeni - kaže Đurić.

Savet lekara: Ponašajte se kao da je jul

Zbog neuobičajeno visoke temperature za septembar i oktobar, dr Dragan Miljković, specijalista opšte prakse, savetuje građane da se ponašaju kao da je sredina leta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
* Na ulicu ne izlazite bez šešira, kačketa i flašice vode
* Slojevito oblačenje tokom celog dana i noći
* Redovna ishrana
* Unosite što više voća i povrća
* Smanjite diuretike zbog znojenja
* Palite klimu, ali tako da razlika sa spoljašnjom temperaturom ne bude veća od sedam stepeni
* Kardiološke terapije prepolovite

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading