"U Preševu, Bujanovcu i Medveđi neće biti sukoba"

Autor: Tanjug

Vesti

11.09.2018

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Jugu centralne Srbije ne preti nikakav oružani sukob", kaže predsednik koordinacionog tela Zoran Stanković i kategorički tvrdi da rata na to prostoru neće biti uprkos stalnim najavama.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Zoran Stanković

Ovako predsednik koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković za Novosti komentariše situaciju i podizanje tenzija u javnosti, a nakon vesti da su Albanci iz te tri opštine zatražilida skupština u Prištini donese rezoluciju kojim bi podržala njihov zahtev za pripajanje Kosovu. 

Investitori traže stabilnost

Stanković u intervjuu Novostima napominje da naše bezbednosne strukture dobro obavljaju svoje dužnosti, te podseća da priče o pripajanju potenciraju "neki koji se pozivaju na nelegalni referendum iz 1992", ali podseća i da su oni izgubili izbore u sve tri opštine. 


- Narod im je pokazao šta misli a ta nesigurnost, koja se potencira i u medijima, donosi štetu jer sprečava dolazak investitora, koji traže političku i bezbednosnu stabilnost - kaže Stanković. 

Napominje i da je termin "preševska dolina", koj potenciraju u priči o pripajanju Tači, i neki predstavnici Albanaca s Juga, u stvari politički, a da u geografskom, administrativnom ili bilo kom drugom smislu, taj termin ne postoji. 

- Opštine Bujanovac i Preševo pripadaju Pčinjskom okrugu, a Medveđa Jablaničkom - objašnjava, te dodaje da su Albanci za taj deo Srbije prvo koristili termin "istočno Kosovo", a posle oružane pobune 2000/01. promenili su ga u "preševska dolina". 


Kaže da se u međuvremenu ta termin odomaćio čak i kod nekih ljudi na državnim funkcijama, zbog čega upozorava da moram veoma dobro da proučimo termine koje upotrebljavamo. 

Odbili da učestvuju u popisu

Stanković navodi i da su u Medveđi Srbi dominantno stanovništvo, a da je u Preševu obrnuto, te da preciznih podataka nema, jer su 2011. Albanci odbili da učestvuju u popisu. 

- Mi smo s ekspertima iz Amerike, Britanije i Makedonije uradili procenu stanovništva, ali ne i etničke strukture, jer za nas ona nije ključna. Poenta našeg rada je da svim građanima u ovim opštinama omogućimo da žive bolje i da ostvare svoja prava - poručuje on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading