(FOTO, VIDEO) VUČIĆ SA POLITIČKIM PREDSTAVNICIMA: Ne mogu da vam dam optimističku prognozu - DALEKO SMO OD REŠENJA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.09.2018

12:29 >> 19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji. Na portalu Republika.rs možete uživo pratiti tok predsednikove posete.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

21.32 Nek' ostane zabeleženo da smo mi želeli dogovor

Hoću da u istoriji ostane zabeleženo da smo mi želeli dogovor sa Albancima, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vucić u razgovoru sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

On je istakao da nije siguran da će borba za pronalaženje rešenja uroditi plodom i da je uveren, odnosno da je sve uvereniji da je to teško postići.

- Gotovo je nemoguće - rekao je Vučić i dodao da to, međutim, ne znači da imamo pravo da odustanemo od pokušaja. 

21.11 Moramo da se borimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras političkim predstavnicima Srba sa KiM da je pitanje Kosova teško i komleksno, da je zato takvo i rešenje tog pitanja i ponovio da je neophodno da se ne izgubi iz vida koliko bi Srbe dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na ovom području. 


"- Nagledao sam se puno junaka, koji bi, kako je govorio Aleksandar Tijanić, život dali za KiM, ali ni dan ne bi živeli na KiM. S, druge strane ima puno onih koji bi samo rekli - Kosovo smo odavno izgubili, priznajte nezavisnost, Vučiću ti si kriv, zamajavaš nas. Najmanje je običnih racionalnih Srba koji znaju koliko je teško i kompleksno pitanje, koji znaju da niti je sve naše, niti je sve njihovo - rekao je Vučić.

Kako je rekao, misli da smo daleko od rešenja, kako zbog međusobno udaljenih stavova, tako i zbog jednog značajnog dela međuanrodne zajednice.

- Nama ne preostaje ništa drugo do da se borimo, za interes našeg naroda, zemlje, ali da dobro razumemo poziciju u kojoj se nalazimo i da znamo koliko bi nas dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na ovom području. Znam da vi to odlično znate, posebno Srbi južno od Ibra - rekoa je on.

20.43 Vučić razgovara sa Erdoganom, kasni sastanak u Zvečanu

Sastanak predsednik Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM u Zvečanu, koji je trebalo da počne u 20.30 kasni zato što Vučić, kao što je najavio, ima telefonski razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. 

Vucicć je prethodno, u govoru na Biznis forumu, rekao da je dobio informaciju da Erdogan želi da se čuje s njim telefonski i da će mu se on prvom prilikom javiti, zato što se, kako je rekao, i Erdogan njemu odazove odmah, na svaki poziv.

Čim predsednici završe telefonski razgovor počeće sastanak, kojem prisustvuju politički predstavnici Srba sa KiM, predsenici većinski srpskih opština na KiM, predstavnici Srpske liste...

20.22 "Treba li da vrištim na Albance zbog poena u Beogradu"?!

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori s Prištinom, iako teški, važni, kako bi svaki Srbin večeras znao da može slobodno da ode kući. 

Vučić je za RTS rekao da ne može da priča Srbima iz Klokota, Donje Budrige, Parteša kako da žive sa Albancima.

- Treba li da vređam Albance, da vrištim na njih kako bih dobio poene u kaficima u Beogradu i da tim ljudima nanesem štetu - upitao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše pisanje prištinskih medija da je dva puta u jednom danu ponizio kosovskog predsednika Hašima Tačija, Vučih je rekao da nikoga nije ponizio, te da mu to nije bila ni želja, niti bi to nekada uradio.

Razgovaram sa Tačijem jer je predstavnik Albanaca a to nije lak posao, rekao je Vučić i dodao da greši svako ko misli da je njihov posao lak. 

- Ako neko misli da je naš posao lak, ja mislim da nije i malo ko bi želo da bude i u njegovoj ili u mojoj koži. Ako neko misli da je to jednostavno ne, mnogo je teško, i nije nimalo lepo, da li se svađamo - da, jer imamo različite poglede. A da li je bolje da razgovaramo - jeste, da raskrstimo jednom zauvek... Da, bolje je, jer ovi ljudi znaju da će noćas moći da se vrate kući, da pređu most na Ibru, da pređu Prištinu i dođu do Gnjilana - rekao je Vučić. 

20.04 - Hoćemo ekonomski snažnijeg i jačeg Srbina na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tokom današnje posete Kosovu i Metohiji dao ključne smernice šta će Srbija da čini u narednom periodu, a to je da omogući da Srbi budu ekonomski jači i snažniji, dodajući da je njegov posao da pokuša da ispravi greške koje je Srbija načinila u prethodnom periodu.

- Hoćemo ekonomski snažnijeg i jačeg Srbina na Kosovu i Metohiji, hoćemo da Srbija pomogne više jer nije više u stanju bankrotstva kao što je bila od 2008. do 2014. godine. Srbija danas ekonomski raste i napreduje punim jedrima najbrže u Evropi zajedno uz Poljsku - rekao je Vučić za RTS.

Na konstataciju da je u ovom trenutku mala šansa da će međunarodna zajednica pristati na kompromis koji bi postigli Beograd i Priština, Vučic je ukazao da je to, između ostalog, posledica silnih grešaka koje su neki prethodni na vlasti uradili po pitanju KiM. 

- Plaća se cena za greške i pogrešne poteze. Moj posao je da pokušam da ispravim greške, a ne da spavam i čekam da prođe vreme - naglasio je predsednik.

19.29 - "Ulažite"

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas srpske privrednike da ulažu na Kosovo i Metohiju, kako u srpskim opštinama, tako i albanske sredine. 

Vučić je, zatvarajući Poslovni forum u Leposaviću, izrazio zadovoljstvo što na ovoj manifestaciji učestvuju dve banke i najveće kompanije iz centralne Srbije, što su pokazale interesovanje za ulaganje na KiM i naš narod, najavivši da će prilikom posete Kini da se založi da kineski investitor koji je nameravao a nije došao u Leposavić, ipak dođe. 

- Jedan veliki investitor iz Kine koji je trebalo da dođe u Leposavić otkazao je zbog svih dešavanja. Tokom posete Kini zamoliću da ipak dođu - rekao je on. 

- Molim privrednike iz centralne Srbije da sagledaju mogućnosti ulaganja i podršku našem vrednom narodu na KiM. Za to će država Srbija dati posebne subvencije - najavio je on. 

18.40 Vučić na biznis forumu u Leposaviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je biznis forum u Leposaviću, gde se danas sastalo više od 100 privrednika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije. 

Vučić je obišao štandove srpskih opština na KiM i pogledao njihovu ponudu. 

Na biznis forumu su predstavljene firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš. 

Vučić će zatim pogledati promo film Investicioni potencijali Kosova i Metohije i obratiti se učesnicima foruma. 

Kancelarija za KiM je organizovala forum, u sportskoj hali u Leposaviću, na kojem su učestvovale firme iz strukovnih udriženja privrednika iz centralne Srbije, kao i neke od najvećih domaćih kompanija. 

Forum je bio prilika za poslovne susrete vodećih kompanija iz centralne Srbije sa privrednicima sa KiM, kao i za predstavljanje privrednih i investicioni potencijala opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM. 

Od većih kompanija prisutne su MK grupa, Moji brendovi, Sirogojno, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina, Komercijalna banka, Banka Poštanska štedionica i druge. 

18.37  Učenica poklonila predsedniku zbirku pesama

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Poljoprivrednu školu u Lešku, a to prilikom učenica te škole Anđela Levirijević poklonila mu je dve zbirke svojih pesama. 

Levirijević (16) objasnila je za Tanjug da su zbirke posvećene Kosovu i Metohiji, a jedna od pesama i predsedniku Srbije, povodom incidenta koji se dogodio u Potočarima. 

Taj događaj, kako je navela, nju je veoma potresao i želela je na neki način da mu pruži podršku.

Predsednik joj je zahvalio, a u obraćanju učenicima te škole poručio da neće biti nezaposleni, već da treba samo da uče, rade i budu vredni. 

17.56 Vučić stigao u Lešak

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Predsednik Vučić stigao je u Lešak, gde ga je takođe dočekao veliki broj građana.

- Znam šta biste voleli da čujete, ali ja to ne mogu da vam kažem, ne zato što neću, već što sam dovoljno odgovoran, a znate koliko se nborim, rekao je predsednik Aleksandar Vučić građanima u Lešku, koji su ga dočekali aplauzima, transparentima sa natpisom "Vučić - Srbija - Kosovo i Metohija" i povicima "Aco, Srbine". 

Vučić je rekao da je nezaposlenost glavni problem u tom kraju i to je, kaže, ono što će država morati da rešava.

Predsednik se građanima Leška obratio ispred Poljoprivredne škole, koju je potom obišao.

17.26 "Velika čast"

Domaćin uz Ibarskog Postenja, kome je predsednik Vučić obećao traktor, poručio je da mu je to velika čast i da to mnogo znači njegovoj porodici.

- Mnogo nam znači poseta predsednika Vučića. To je velika čast, ne samo za našu porodicu, nego za celo selo i ceo kraj - rekao je on i naglasio da je za njega i njegovu porodicu najvažnije da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji. 

Vučić, prema oceni ovog domaćina, vodi pravu politiku prema KiM i poručuje mu da nastavi da se bori za njih. 

- Mnogo se bori da bi srpski narod opstao na severu, ali i južno od Ibra - istakao je Kovačević. 

Porodica Kovačević koja broji 16 članova bavi se još i poljoprivredom i proizvodnjom betonskih cevi. 

16.55 Vučić stigao u Leposavić u naselje Ibarsko Postenje, gde ga je dočekao veliki broj ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Među kojima je bila i jedna porodica sa bebom u naručju.

- Kako se zove, Andrija? Junačina! Želim vam sve najbolje -, rekao je predsednik dok se smešio bebi.

Više stotina građana sa oduševljenjem prati svaki korak predsednika Srbije i ne kriju radost što je došao u južnu srpsku pokrajinu.

Dok je obilazio imanje porodice Kovačević, Vučić je domaćinu rekao da će uskoro na poklon stići traktor.

- Stiže za dve nedelje, čuli smo da treba. Ovakva domaćinstva nama ovde trebaju - rekao je predsednik.

15.47 - Vučić: Nismo blizu bilo kakvog dogovora

- Nismo blizu bilo kakvog dogovora, jer se tome protivi međunarodna zajednica, a naročito najmoćnije evropske sile. Čuli ste šta je rekla Angela Merkel i čuli ste šta su rekli Albanci - rekao je na Gazivodama predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naveo da izjava nemačke kancelarke o teritorijalnom integritetu nije ništa novo, kao i da su se tome "obradovali" u centralnoj Srbiji i njegovi politički protivnici.

RepublikaFoto: Tanjug/KABINET PREDSEDNIKA SRBIJE

- Moja snaga je toliko minimalna u poređenju sa snagom Merkelove. Ona je najveći evropski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo da promenimo. I eto radosti nekima - naveo je Vučić.

15.30 - "Gazivode su od ogromnog značaja i za Srbe i za Albance"

- Nikada nisam vdieo ovoliko novinara na jednom mestu. Srećan sam izbog Zubinog Potoka i Gazivoda što je tako. Hoću radnicima da se zahvalim što su došli i meštanima okolnih sela koji su me sačekali na prilazu Gazivodama. Gazivode su od ogromnog značaja i za Srbe i za Albance. Na njima se vidi težina problema sa kojima se suočavamo i različiti stavovi i teške političke borbe, za koje se nadam da ćemo uspeti da prevaziđemo. Bez Gazivoda nema ostanka i opstanka ljudi ovde. Preko ovog jezera i hidro elektra ne možete viditi dubinu i težinu svih naših neslaganja - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

 

15.24 - "Nije valjda da ste sumnjali da ću da dođem"

Predsednik je prethodno, u obližnjem Centru za ekologiju i razvoj sporta, na opasku novinara "ipak ste uspeli da dođete", uzvratio rečima: "Nije valjda da ste sumnjali".

Predsednik je na Gazivodama boravio pod jakim obezbeđenjem.

15.23 - "Napravili smo investicioni plan i program"

- Napravili smo investicioni plan i program i to je suština moje posete i obraćanja. Ono što je značajno za Zubin Potok je vodovod, za koji bi trebalo da damo 7 ili 8 miliona evra, i to ćemo da završimo, da ne bude kao sa skadrom na Bojani - rekao je Aleksandar Vučić u obraćanju okupljenima na brani na Gazivodama.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

15.17 - Vučić stigao na branu obraća se novinarima

15.04 - Na svakom kilometru patrole kosovske policije

Na putu od Kosovske Mitrovice do Leška na svakom kilometru postavljene su patrole kosovske policije, javljaju izvestaci Tanjuga.  Vučić će se tim putem iz Zubinog potoka, posle obilaska brane Gazivode, uputiti ka selu Ibarsko postenje.

14.51 - "Neki se raduju mom dolasku, neki ne"

- Neki se raduju mom dolasku, neki ne. Što se tiče ovog centra, u njega je uloženo oko 400.000 i nadam se da će mladi iz Zubinog Potoka ga koristiti, rekao je Vučić govoreći o Centru za razvoj sporta na obali jezera Gazivode, u kojem se sada mladi iz okolnih sela okupljaju, druže i bave sportom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska Centra za ekologiju i razvoj sporta i Centra Crvenog krsta u Zubinom Potoku

Vučić je porazgovarao sa članovima Kik boks kluba Kosovska Mitrovica

14.34 - Vučić stigao na Gazivode

 

14.21 - Vučić stigao na Kosovo, prvo u Zubin Potok

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas oko 2 i 15 časova stigao je preko administrativnog prelaza Brnjak u opštinu Zubin Potok.

- Srećan sam što sam ovde, divno se osećam, prva je izjava predsednika Aleksandra Vučića na početku posete Kosovu i Metohiji, u Zubinom Potoku, gde je obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta. 
 

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić stigao na Gazivode

"Ovo su objekti koji su izgrađeni novcem građana Srbije, a koristiće ga mladi ovog kraja", rekao je Vučić.

Sa Vučićem su u obilasku ova dva centra direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, ministar zdravstva Zlatibor Lončar, te šef BIA Bratislav Gašić.

14.10 - Preusmeravanje saobraćaja na Brnjaku

Na kilometar od administrativnog prelaza Brnjak, u opštini Zubin Potok, iz pravca centralne Srbije, policija preusmerava sva vozila na drugi pravac, tako da samom prelazu nije moguće prići, javlja izveštač Tanjuga s lica mesta.

 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Kosovska policija na nogama

Današnju posetu severnom delu Kosova i Metohije nastaviće obilaskom Leška, Leposavića i razgovorom sa političkim predstavnicima Srba sa KiM u Zvečanu, u večernjim satima. 

Za sutra se očekuje da će predsednik Srbije posetiti i pojedine delove centralnog Kosova, južno od Ibra, i na kraju će se obratiti građanima na velikom skupu u Kosovskoj Mitrovici, govorom u kojem će izneti okolnosti, realno stanje stvari, kapacitete i mogućnosti Srbije da se dođe do komrpomisnog rešenja u kojem bi bili uvaženi i interesi Srba i Srbije na Kim. 

KFOR: PREDUZEĆEMO SVE NEOPHODNE MERE

Glavni portparol KFOR Vinćenco Grasov izjavio je da će KFOR preduzeti sve mere da se omogući bezbedna poseta Vučića Kosovu.

Grasov je u izjavi za "Danas" kazao da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i stabilna i da nema nikakvih znakova potencijalnih tenzija.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

- KFOR ostaje spreman da pruži bezbedno okruženje za sve građane Kosova, u skladu sa svojim mandatom. KFOR će preduzeti sve neophodne mere da se omogući bezbedna poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS - poručio je Grasov.

Predviđeno je da predsednik Vučić potom obiđe gazdinstvo porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje i Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sedištem u Lešku.

U Sportskoj hali "Leposavić" u Leposaviću, predsednik će se obratiti na zatvaranju Biznis foruma. U večernjim satima, Vučić će se sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, saopštila je Pres služba Predsednika.

 

KOSOVSKI MEDIJI UGROŽAVAJU BEZBEDNOST

Kosovski mediji su danas tokom dana slabije izveštavali o poseti predsednika, da bi neposredno pred njegov dolazak svesno počeli da ugrožavaju i njegovu i bezbednost srpskih funkcionera. 

Naime, pojedini mediji su objavili tačno vreme kada su pojedini funkcioneri koji idu kao prethodnica srpskom predsedniku prešli prelaz Brnjak i objavljivali fotografije vozila bez sakrivanja registarskih brojeva, pritom nabrajajući sva vozila iz pratnje.

Nekih pola sata pre dolaska Vučića u južnu srpsku pokrajinu, na kilometar od administrativnog prelaza Brnjak, u opštini Zubin Potok, iz pravca centralne Srbije, policija je počela da preusmerava sva vozila na drugi pravac, tako da samom prelazu nije moguće prići, javio je izveštač Tanjuga s lica mesta.

Podsetimo, u Kosovskoj Mitrovici se tokom noći počelo sa postavljanjem bine sa koje će se predsednik Vučić obratiti građanima. Radnici komunalnih službi postavili su binu na centralnom gradskom trgu, u blizini spomenika caru Lazaru, na kojoj će predsednik Vučić sutra održati govor, za koji je ranije rekao da će biti najvažniji u njegovoj političkoj karijeri.

U Mitrovici je mirno i na glavnom trgu nije primećeno pojačano prisustvo policije i pripadnika KFOR-a. Ipak, jedinice KPS-a jesu na terenu i to u punom sastavu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (63)

Loading
Dejan

08.09.2018 12:38

Naravno da će sve proći mirno...Ako KfOR ne bude radio svoj posao narod će zaštiti svog predsednika.

Nina

08.09.2018 12:41

Vucic je zapoceo posetu Kosovu....

Marija

08.09.2018 12:51

Divna vest za Srbe na Kosovu! Nadamo se da će sve proći u najboljem redu.

Goran

08.09.2018 12:52

Dolazak Predsednika Vučića u južnu Srpsku pokrajinu je vratio moral i poverenje Srpskom narodu. Ovo je primer kako treba da se brane Srpski interesi. Ovo je poruka mira a ne kao što rade Prištinske vlasti da prete. Srbija je faktor stabilnosti.