PREMIJERKA O KOSOVU: Još uvek ništa nije na stolu, JEDINO MORAMO DA IMAMO KOMPROMIS

Autor: Tanjug

Vesti

05.09.2018

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, uoči nastavka dijaloga u Briselu, da misli da trenutno ništa konkretno "nije na stolu", osim da mora da se postigne kompromisno rešenje za KiM. Ona je dodala da bi volela da do tog rešenja dođe brzo, ali je napomenula da ne zna da li će se to i dogoditi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ana Brnabić

Upitana da li će se u petak u Briselu na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija pričati o kompromisu i šta očekuje od tog sastanka, Brnabić u intervjuu za Al-džazira Balkans kaže: 

Zamrznuri konflikt nije rešenje

- Ne očekujem ništa naročito, već sam iznenađena što govorimo o kompromisu, to je jedna novina - rekla je ona. 


Na konstataciju da zapadni zvaničnici očekuju da će se brzo doći do rešenja, za razliku od Beograda, Brnabić kaže da joj je drago da "oni očekuju brzo rešenje". 

- Ja bih volela da to rešenje dođe sutra. Ja bih volela zato što ja mislim da zamrznuti konflikt Srbiji ne donosi ništa, da svaki dan zamrznutog konflikta je dan manje za Srbiju koja je mirna, koja je dugoročno stabilna i koja nema opasnosti. Za Srbiju i za sav srpski narod. Ja bih volela, a da li će se to desiti, ja to ne znam - rekla je Brnabić.

Na pitanje šta će biti na stolu i šta znači kompromis - razgraničenje, podelu teritorije, razmenu stanovništva, Brnabić kaže da "ne bi ulazila u to šta je na stolu". 


- Ja mislim da u ovom trenutku ništa konkretno nije na stolu. Mislim da je na stolu jedino to da moramo da imamo kompromis, da kompromis znači da obe strane nešto dobiju i obe nešto izgube, pa šta god on značio dalje - rekla je premijerka.

Bez priznanja

Na pitanje da li to znači da bi Srbi koji žive južno od Kosovske Mitrovice morali da ostanu unutar "nezavisne države Kosovo", ako se ta teritorija podeli, Brnabić je ponovila da ne zna, te da ne može da priča o tome. 

- Sve što je kompromis dolazi u obzir, ali mora da bude kompromis. Ovo što danas imamo na terenu, i ovo što danas propagiraju neke od najvećih zemalja, vodećih zemalja EU, to nije kompromis. Priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i smatranje da Srbija samo to treba da prihvati, to nije kompromis i to se nikada neće desiti. To treba da razumeju i vlasti u Prištini - rekla je ona. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Zoi

06.09.2018 11:32

Oni su pokazali da nisu spremni za dogovor.

Ratni veteran

06.09.2018 16:10

Za kompromis je potrebno da obe strane zele saradnju, bojim se da sa ovakvim stavovima Pristine kompromis u ovom trenutku nije moguc!

Malina

06.09.2018 18:59

Nisu ni bili spremni za razgovor

Pljuckavac

07.09.2018 04:56

Bez kompromisa nema resenja. Ne mogu jedni da dobiju sve a da drugi dobiju nista.