ISPLIVALA DOKUMENTA O PRLJAVIM POSLOVIMA ŠEFA BELE KUĆE: Klinton dao Milu 55 miliona dolara da sruši Miloševića

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

05.09.2018

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki predsednik Bil Klinton davao je šakom i kapom milione Crnoj Gori kako bi je okrenuo protiv Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Klinton

Dokument objavljen na sajtu Predsedničke biblioteke i muzeji Bila Klintona otkriva da je vlast Mila Đukanovića dobila neverovatnih 55 miliona dolara namenjenih "distanciranju od Slobodana Miloševića".

Prema navodima Džejmsa Dobinsa, specijalnog savetnika bivšeg šefa Bele kuće, Klintonova administracija uplatila je 20 miliona dolara za tehničku i humanitarnu podršku, dok su 35 miliona dolara direktno ubrizgali u platni sistem Crne Gore.

U objavljenim dokumentima, pored ostalog, navodi se da je Klinton tokom bombardovanja Jugoslavije NATO saveznicima dao direktivu da u Crnoj Gori pažljivo biraju ciljeve kako ne bi naškodili Đukanovićevoj vlasti.

Crna Gora bila je tema više telefonskih razgovora Klintona sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, a glavna Klintonova briga bila je da li se može izvršiti ekonomski pritisak na Miloševića, koji neće previše naškoditi Makedoncima i Crnogorcima, a među opcijama su borba protiv pranja njihovog novca na Kipru i pritisak na njihove račune u Londonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

- Ne želim da Crnogorcima stvorim bilo kakve probleme - govorio je Klinton Bleru u aprilu 1999. godine.

Slične razgovore Klinton je vodio i sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, dok je u zvaničnom govoru održanom 21. juna 1999. javno hvalio crnogorskog političara.

- Želeo bih da se zahvalim i predsedniku CG za sve što su uradili da zaštitite demokratiju i toleranciju neophodnu da se ona razvije - govorio je Klinton.

Lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić ispričao je za Srpski telegraf da Amerikanci godinama nisu mogli da nađu pukotinu i čoveka koji bi na terenu odradio taj posao.

- A onda se pojavio Milo sa ekipom državnih biznismena koji su se bavili sumnjivim poslovima i stavio se Amerikancima na raspolaganje. Na Đukanoviću se razvijalo razbijanje SCG, a kasnije i kosovska nezavisnost. Pričalo se da CG ima jaku ekonomiju, da su penzije veće nego u Srbiji, a u pozadini toga nije bila nikakva uspešnost, već su Amerikanci plaćali usluge - tvrdi Mandić.

MOJ STAV 

Vladislav Jovanović, nekadašnji diplomata

Van svake sumnje je da je Milo hrlio ka Americi i njegovo udaljavanje od Miloševića i Srbije počelo je već sa Dejtonom

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
cica

06.09.2018 04:38

Iako nas mnoge stvari koje je cinio ovaj Americki predsednik ne mogu iznenaditi, informacije o njihovoj prljavoj politici su uvek Interesantne. Ipak vas molimo, ukoliko je to moguce, da ne stavljate njihove fotografije niti Klintona, niti njegove antipaticne zene. Hvala unapred!