MEKALISTAR: Podrška Vučiću i Tačiju za postizanje sporazuma

Autor: Tanjug

Vesti

05.09.2018

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvestioci EP za Kosovo i Srbiju Igor Šoltes i Dejvid Mekalister poručili su danas nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini da podržavaju napore Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da postignu sveobuhvatni sporazum u okviru međunarodnog prava.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Dejvid Mekalister

- Dijalog između predsednika Vučića i predsednika Tačija o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji je izuzetno važan za budućnost Kosova i Srbije i za stabilnost celog Zapadnog Balkana - navedeno je u Šoltesovom saopštenju nakon sastanka.

Kako je naglašeno, Šoltes i Mekalister, koji je i predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta EP, "toplo podržavaju" napore Vučića i Tačija kao i Mogerinijeve protelih godina da "pokušaju da postignu sporazum koji je ostvarljiv, održiv, u skladu sa međunarodnim pravom i u korist čitavog regiona".

- Mi znamo koliko mogu biti zahtevni ti razgovori, pa ipak pozitivan ishod bi mogao da otvori put ka članstvu u EU i zacementirao bi dobrosusedske odnose. Takav sporazum, postignut uz zajedničku saglasnost predstavljao bi istorijsko dostignuće i mi, u EP, ostajemo u potpunosti posvećeni pružanju svesrdne podrške dvojici predsednika i Visokoj predstavnici kako bi obezbedili uspešan ishod - poručili su u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Komitet spoljnih poslova (AFET) glasati 9. oktobra o dva izveštaja o Kosovu i Srbiji i da se očekuje da ih EP usvoji do kraja godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Goga

05.09.2018 17:11

Hvala puno na podrsci!

Ana

05.09.2018 17:21

Svima je u intersu da se nadje resenje za KIM, da se obezbedi dugotrajan mir.

pera

05.09.2018 17:28

Srbija u pregovorima ima punu podrsku od znacajnog broja zemalja. Predsednik Aleksandar Vucic se zalaze za normalizaciju pregovora ali ocigledno druga strana, nece ni da razgovara o znacajnim temama, zaista sramno.

kornjacarade

05.09.2018 17:54

Samo dobrim dijalogom se može nači rešenje za kim