DAČIĆ OŠTRO: Ako svi kažu da Srbija prizna Kosovo, ONDA TO NIJE DOGOVOR, TO JE ULTIMATUM

Autor: Tanjug

Vesti

05.09.2018

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, poručio je danas u Banjaluci da je licemerno to što se pojedine države protive razgraničenju Srbije i Kosova i poručio da je to isključivo pitanje dogovora Beograda i Prištine u koje niko sa strane ne treba da se meša.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Otvoreno o KiM: Ivica Dačić

- Ko može da ospori Srbiji da se bori za svoj nacionalni i državni interes. Ako svi kažu da treba da bude dogovor, onda je to dogovor, a ako svi kažu da Srbija treba da prizna Kosovo to nije dogovor, to je ultimatum koji Srbija nikada neće prihvatiti - rekao je Dačić za Tanjug.

Odakle im pravo?!

Srbija, potvrdio je, jeste za dogovor, ali to nije naša slabost.


- To što se zalažemo za dogovor ne znači da smo mi slabi. Srbija samo brani svoje interese i stavove, a oni koji su priznali Kosovo nemaju moralno pravo da govore o principu nepromenljivosti granice - naveo je Dačić.

Zbog toga je, kaže, na današnjem ministarskom skupu PSuJIE u Banjaluci više puta morao žestoko da reaguje na diskusije predstavnika iz nekih okolnih zemalja koje su nas, kako je rekao, od starta napadale zbog ideje o razgraničenju.


Ocenjujući da je reč o licemerju tih zemalja, Dačić kaže da neko ko je priznao kosovsku nezavisnost nema prva da priča o tome da teba sačuvati postojeću granicu Kosova.

Administrativna linija

Kada su neke zemlje donosile odluku o priznanju kosovske nezavisnosti, granice Kosova nisu postojale, postojala je i sada postoji samo administrativna linija, ukazao je Dačić.

- Kosovo nije članica ni UN, niti Oebsa niti EU. Kosovo se u evropskim dokumentima vodi kao teritorija, a ne kao država, SSP koji je potpisan sa Kosovom nije isti kao SSP koji ima Srbija, a i vizna liberalizacija se donosi na teritoriju Kosovo - jasan je šef srpske diplomatije.
 

Srbija ne dozvoljava poniženje

Ponovio je da je zato svako mešanje sa strane kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine apsolutno neprimereno.

- Srbija se zalaže za dogovor sa Prištinom i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava, a naročito ne oni koji su porušili granice Srbije, kada su priznavanjem Kosova priznali promenljivost granica, a sada govore ''puj pike ne važ''i, od sada to neće važiti - naveo je Dačić i dodao da se to odnosi na Makedoniju, ali i na neke druge.

Podsetio je da je Srbija svih ovih godina prilikom organizovanja nekog međunarodnog skupa Makedoniju pozivala kao Republiku Makedoniju, a Grčk je zbog toga svaki put Beogradu ulagala protest.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading