PAPAZIJANIJA U PRIŠTINI TRI DANA PRED NASTAVAK DIJALOGA: Evo šta se krije iza sve otvorenijeg sukoba Haradinaja i Tačija

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

04.09.2018

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Imamo krizu na Kosovu". Ova rečenica, koju je danas izgovorio kosovski premijer Ramuš Haradinaj možda najbolje definiše trenutno stanje i tenzije koje su se podigle u južnoj srpskoj pokrajini nakon nekoliko konfuznih poteza njegove vlade i neslaganja u parlametu, a sve u vezi sa dijalogom sa Beogradom koji se vodi u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U sve otvorenijem sukobu: Hašim Tači i Ramuš Haradinaj

To je kulminiralo dvema sednicama koje su danas trebale da budu održane, od kojih nijedna nije, za sada, uspela.

Dve sednice bez uspeha

Prvu je zakazao sam Haradinaj, sa ciljem da se donese odluka o formiranju pregovaračkog tima sa Beogradom na čelu sa Fatmirom Ljimajem, dok je druga trebalo da bude održana na zahtev opozicije. Ništa od ovoga se nije dogodilo jer je Haradinajeva sednica praktično trajala celog dana, sa pauzama od po nekoliko sati, ali bez epiloga.

Sednica zakazana na zahtev opozicije sa ciljem da se kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju "skrešu krila" i zabrane razgovori o "korekciji granica" je u trenutku pisanja teksta pod ozbiljnim znakom pitanje, jer čeka završetak prve.

Čitav ovaj haos pokazao je da među prištinskim liderima vlada ozbiljno nepoverenje, da Haradinaj, po svemu sudeći, ne može, bar ne lako, da sprovede odluke sopstvene vlade preko skupštine, i da glavnom pregovaraču kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, čini se, niko ne veruje.

RepublikaFoto: twitter.com
Pregovori u Briselu: Vučić, Mogerinijeva i Tači

Što je još zanimljivije, čitava "igra" mogla bi da ostane bez ikakvog konkretnog rezultata, a kako procenjuju upućeni u kosovske političke prilike, opet bi iz svega kao profiter mogao da izađe upravo - Tači, koji je i bio meta čitavog ovog haosa.

Ova sveopšta konfuzija potpomognuta je Haradinajevom odlukom, koja je doneta praktično "preko kolena", sinoć, o formiranju pregovaračkog tima, a ovo što se danas dešava samo je epilog tih ishitrenih i nekoordinisanih poteza.

I sam Haradinaj je relativno skoro rekao da nema vremena da se bavi dijalogom, ali je naprasno odlučio da ga ima. Najpre je krenuo sa pričama o tome da nema menanjanja granica, i da bi to značio rat, a onda je odlučio i da formira vladin tim koji će, zajedno sa Tačijem, biti uključen u pregovore.

Šta će sa ovom odlukom kosovske vlade biti za sada niko ne zna, ali sve i da ne bude ništa, opet bi Tači, kome se osporava pravo da pregovara, mogao da bude na dobitku.

RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Ne veruje Tačiju: Ramuš Haradinaj

Kako objašnjava izvor "Blica" iz kosovske skupštine, ako parlament ne usvoji predlog vlade o pregovaračkom timu, niko neće dobiti ništa, osim što će Tači, kao i do sada, nastaviti da vodi političke pregovore, nastavi da odlazi sam u Brisel, i radi sve što je i do sada radio.

- Ako ne bude usvojen predlog, to bi vladajuća većina mogla da iskoristi u borbi sa opozicijom, kojoj može da zameri upravo to što nije želela da se uključi u pregovore, iako joj je to bilo ponuđeno, i o čemu se glasalo u parlamentu, što je ona ignorisala - priča naš izvor.

Ograničiti Tačija

Inače, taj novi pregovarački tim sa Beogradom trebalo je da u svm sastavu ima šest članova vlade, tri člana iz opozicije, i jednog člana iz NVO sektora. On bi, ubuduće, trebalo da ide sa Tačijem na pregovore u Brisel.

U suštini, ni ovo ne bi ništa bitno promenilo, jer bi i sa tim timom, kosovski predsednik ostao glavni politički pregovarač.

- Ovaj tim je trebao da stvori sliku da Tači nije sam i da sam radi na svoju ruku. Tim bi trebalo da ga organiči - priča naš izvor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Saran

05.09.2018 07:32

Prvi put vide da nece biti sve po njihovom!

vitki

05.09.2018 08:19

Sve je to predstava.

vitki

05.09.2018 08:29

Sad treba jos par godina da prodje dok se medjusobno dogovore.

Ela

05.09.2018 12:29

Predstava.