RUSIJA KREĆE U GIGANTSKI PROJEKAT, A U NJEGA SMO UKLJUČENI I MI!

Autor: rs.sputniknews.com

Vesti

04.09.2018

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin poručuje da je Rusija treći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je u prvih osam meseci robna razmena povećana za 20 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Naime, ruski udeo u spoljnoj trgovini Srbije u prvih osam meseci, prema njegovim rečima, iznosi oko 6,7 odsto.

Čepurin je izrazio nadu da će do kraja godine robna razmena premašiti 3,5 milijardi dolara.

Ruski ambasador je dodao i da će u oktobru biti objavljen program za razvoj ruske privrede - gigantski projekat koji uključuje saradnju sa Srbijom.

- Predviđena je izgradnja pametnih gradova, projekti u ekologiji, oblasti nuklearne energije u mirnodopske svrhe, informatici, železnicama - rekao je Čepurin tokom obilaska gradilišta na severnom portalu tunela u Čortanovcima.

Čepurin je istakao da se u poslednje vreme ekonomska saradnja sa Srbijom se uspešno razvija, i da je RŽD simbol takvog razvoja saradnje.

- U Rusiji se priprema program ekonomskog razvoja u narednih šest godina, i to je zaista jedan gigantski projekat. Posebna pažnja će biti posvećena inovacionom razvoju jer treba da se stvori Rusija 21. veka. I mnogo je bitno da u Srbiji rade ruske inovacione kompanije poput Jandeksa, Kasperskog - kaže Čepurin.

On je napomenuo da je za Rusiju od izuzetnog značaja razvijanje saradnje sa ruskim železnicama.

- Nadamo se da će projekti koje su ruske železnice pripremile biti i razmotreni i realizovani na obostranu korist. Inače, radi se o najsavremenijem dispečerskom centru i pruzi. Ovo je još jedan deo jačanja naših ekonomskih veza - rekao je Čepurin.

Kompanija RŽD, kako je rekao direktor projekta Vidoje Milentijević, radi veoma kvalitetno. On je dodao da će postavljanje šipova biti završeno četiri meseca pre roka.

Generalni direktor RŽD Sergej Aleksejevič Pavlov rekao je da kompanija RŽD pruža i socijalnu pomoć, a da zajednički rad dovedi do dobrih rezultata.

Kompanija "RŽD Internešenel" je završila betoniranje prvog stuba dvokolosečnog vijadukta u plavnom delu Dunava deonice Stara Pazova - Novi Sad pruge Beograd-Budimpešta i već pristupa izgradnji prvog ankernog stuba.

JEDINSTEVNI MOST U SRBIJI UZ POMOĆ RUSKE KOMPANIJE

Ukupna dužina ovog jedinstvenog železničkog dvokolosečnog mosta u Srbiji, koji se sastoji od 6 delova, dostiže tri kilometra.
 Projektom je predviđena ukupna ugradnja 59 stubova, od kojih će se tri nalaziti u centralnim delovima najdužih raspona mosta koji iznose 600 metara.
Visina pojedinih stubova dostiže 24 metra, što se može uporediti sa visinom sedmospratne zgrade.
Deo vijadukta se nalazi na kosini i iz tog razloga, kako bi se obezbedila sigurnost građevine za vreme njene izgradnje i korišćenja, predviđeno je da se ugradi 20 zaštitnih konstrukcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
Jovan

04.09.2018 09:55

Rusija je veliki i iskreni prijatelj Srbije. Njena pomoc je od velikog znacaja za nasu drzavu

Aca

04.09.2018 09:56

Rusija je resena da znacajno poveca svoj uticaj na Balkanu kroz velike projekte i velika ulaganja. Nasoj drzavi to svakako odgovara.

Relja

04.09.2018 09:57

Dobra saradnja i trgovinske veze sa Rusijom su od velikog značaja za Srbiju i razvoj privrede kao i dbp-a.

Dima

04.09.2018 09:58

Dobre vesti za ekonomiju i privredu Srbije!