RAČA CVETA! Otvoreni obnovljeni most, osnovna škola i ambulanta

Autor: Tanjug

Vesti

03.09.2018

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Član Opštinskog veća Rača za investicije, Aleksandar Senić, otvorio je danas u selu Trska renoviranu Osnovnu školu "Karađorđe" - izdvojeno odeljenje, zatim renoviranu zdravstvenu ambulantu u selu Malo Krčmare i most "Gradište" u selu Viševac, objekte koji su ove godine obnovljeni uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Senić

Obnovom mosta u Viševcu, na reci Rača, omogućen je prolaz meštanima do svojih poljoprivrednih imanja, kao i spajanje sela Viševac sa selima Đurđevo i Popović.

Most koji je danas otvoren u selu Viševac vodi do mesta rođenja Vožda Karađorđa a, kako je rekao Senić, obnova tog mosta predstavlja i deo obnove Viševca kao spomen mesta.

Senić je kazao da od svih mesta koja su značajna za Karađorđa i njegov život, samo Viševac nije proglašen za mesto od izuzetnog značaja, za razliku i od mesta gde je sahranjen i gde je ubijen, Topola i Radunjiski lug, kao i Orašac, gde je podigao Prvi srpski ustanak.

- Sva ta mesta su proglašena za spomenike kulture ili mesta od izuzetnog značaja. Samo Viševac, mesto gde je rođen, nije proglašeno. Mi sada radimo plan detaljne regulacije kojom ćemo omogućiti razvoj i turizma, ali i razvoj uspomene na rođenje i odrastanje Krađorđa kao jedne od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji - naveo je Senić u izjavi novinarima.

Najavio je i da će Putevi Srbije izgraditi do kraja ove godine put koji će spojiti Viševac i Mramorac, što će, kaže Senić, značajno doprineti skarćivanju rute između Rače i Beograda, ali i omogućiti značajnom delu stanovništva opštine Smederevska Palanka brži dolazak i do Rače i do Kragujevca.

Ambulanta u selu Malo Krčmare obnovljena je nakon 15 godina, a obezbeđivaće primarnu zdravstvenu zaštitu za pet naseljenih mesta u opštini Rača.

- Ambulanta je samo nastavak onoga što naša lokalna samouprava radi za unapređenje zdravstvenog sistema stanovništva naše opštine. Mi smo već prošle godine obnovili i otvorili posle 15 godina zdravstvenu ambulantu u selu Đurđevo, a danas smo otvorili ambulantu u selu Malo Krčmare i na taj način smo vratili nekada uspostavljenu mrežu zdravstvene zaštite koja je postojala do pre dvadesetak godina - kazao je Senić.

Dodao je da je veoma značajno i to što je danas otvorena i apoteka u selu Malo Krčmare, koja do sada nikada nije postojala, kao i da će po prvi put, jednom nedeljno, ambulanta u selu Malo Krčmare imati laboratorijske usluge.

U selu Trska otvorena je renovirana zgrada izdvojenog odeljenja Osnovne škole “Karađorđe”, u kojoj u četiri razreda, a dva kombinovana odeljenja, nastavu pohađa 15 učenika, a u predškolsko ide 10 mališana.

Senić je naveo da je to prva škola koja je obnovijena u opštini Rača.

- Trenutno radimo projektnu dokumentaciju za još četiri škole i nadamo se da ćemo sledeću školsku godinu dočekati sa još četiri obnovljenje osnovne škole - kazao je Senić.

Dodao je da je u toku izrada dodatne projektne dokumentacije za završetak sportske hale u okviru osnovne škole u Rači.

- Nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade Srbije i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima moći da sve te kapitalne projekte realizujemo u toku ove školske godine da bismo sledeće godine imali adekvatne uslove za sve naše đake - kazao je Senić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading