AUTORSKI TEKST PREMIJERKE: Obrazovanje je osnova snažnog društva

Autor: Tanjug

Vesti

01.09.2018

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić svoje zapažanje o promenama u svetu ilustruje rečenicom kolumniste Njujork tajmsa Tomasa Fridmana da nam u budućoj hiperglobalnoj ekonomiji niko neće dati posao, već ćemo morati sami da ga izmislimo.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

Ta rečenica, kaže premijerka u autorskom tekstu za sutrašnju Politiku, možda najbolje oslikava šta je budućnost obrazovanja i tržišta rada.

Kako kaže, očekuje se da će današnji srednjoškolci tokom svoje karijere imati više od 10 zanimanja u različitim oblastima, a prema Svetskom ekonomskom forumu, učenici današnjih osnovnih škola baviće se zanimanjima koja još ne postoje, dok će veliki broj današnjih zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.

Odgovorna vlada mora da ide u susret promenama i pripremi društvo za tako drastične promene, uverena je premijerka te kaže da je cilj njene vlade da obrazovni sistem uči mlade kako da misle, a ne šta da misle. 

- Da kreiramo društvo kompetentnih ljudi čije su ideje, inovacije i znanje osnovni pokretač razvoja zemlje - poručuje, te dodaje da je odgovornost onih koji u ovom trenutku odlučuju da pokažu i nauče mlade generacije da učestvuju u kreiranju sopstvene i zajedničke budućnosti, da se ne plaše da preuzimaju inicijative, ali i odgovornost za ono što rade.

Želimo da ih ohrabrujemo da pokušavaju i da se ne plaše neuspeha, već da idu hrabro u susret šansama i svojim snovima, navodi premijerka i dodaje:

- Naš zadatak je da im pomognemo da izgrade samopouzdanje i budu borci - navela je ona.


Tim putem, podseća, krenulo se pre više od godinu dana, te pominje Fondaciju Petlja” i Inicijativu Digitalna Srbija, uvođenje programiranja kao obaveznog predmeta od petog razreda, uvođenje posebnih odeljenja za nadarene za informacione tehnologije u gimnazijama ate povećanje broja tih odeljenja za godinu dana gotovo pet puta. 

Deo reforme obrazovanja je i uvođenje dualnog i preduzetničkog obrazovanja koje priprema mlade za savremeno tržište rada, napominje Brnabić te navodi da je želju za dualnim profilima izrazilo čak 17.890 učenika, što govori da mladi u Srbiji menjaju fokus na posao, umesto na diplomu radi diplome.

U autorskom tekstu premijerka govori i o većem broju izbornih predmeta koji podstiču kreativnost, o polit-programu "Digitalni udžbenik - digitalni nastavnik", pilot-projekat "E-prosveta"...
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Soldat

02.09.2018 16:19

Tekst sasvim korektan!

Rucak

02.09.2018 19:33

U pravu je premijerka

TORES

02.09.2018 19:51

Velika podrska premijerki.