GIGANT SVETSKIH RAZMERA INVESTIRA U RTB: KINEZI ULAŽU 1,5 MILIJARDI DOLARA U BOR!

Autor:

Vesti

31.08.2018

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski gigant "Ciđin majning grupa", jedan od najvećih proizvođača zlata i bakra u toj zemlji, preuzima RTB Bor. Oni će u RTB investirati čak 1,46 milijardi dolara i izmiriti dugovanja od 200 miliona dolara.

RepublikaFoto: Telegraf/N. MANDIĆ

SPISAK USPEHA

Stručnjaci su složni u oceni da je ovo izuzetno dobra stvar za Srbiju i da je na najbolji mogući način rešen možda i najveći problem naše privrede.

Prema rečima ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića, "Ciđin grupa" je tražila 63 odsto vlasništva u RTB Bor i njihova ponuda bila je bolja od ruske. Važno je i da niko neće biti otpušten.

- RTB Bor će do Nove godine biti firma bez dinara duga, što nikada nije bio. Za investicije Kinezi će dati 320 miliona dolara u prve tri godine, za otvaranje rudnika Cerovo. Veliki broj investicija planiran je i u Majdanpek, Krivalju i u Borsku jamu, kao i u topionicu. Svi ovi ciljevi su obavezni, jer je biznis plan obavezujući - istakao je Antić.

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da će zbog ovih investicija i povećanja proizvodnje, koje se očekuje, istočna Srbija postati nosilac razvoja i rasta srpske ekonomije.

Antić: RTB Bor će do Nove godine biti firma bez dinara duga, što nikada nije bio

- Ovo je peti pokušaj privatizacije RTB Bor. Ovaj je uspešan i pokazuje da se Srbija promenila. Stopa rasta u prvih šest meseci je 4,6 odsto, a suficit se meri milijardama, opada javni dug, dinar je stabilan - naveo je Mali i dodao da je stopa nezaposlenosti pala ispod 12 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

On se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću "na njegovim hrabrim odlukama, koje su stabilizovale javne finansije i Srbiju postavile da bude faktor stabilnosti u regionu".

- Za građane to znači sve, bolju infrastrukturu i više radnih mesta - rekao je Mali i podsetio da bi do kraja septembra trebalo da budu završeni pregovori oko ugovora, a da se do kraja godine zatvori cela finansijska konstrukcija prodaje većinskog udela u RTB Bor.

Mali: Ovo je peti pokušaj privatizacije RTB, to što je uspešan pokazuje koliko se Srbija promenila

SJAJNA STVAR

Da je izbor kompanije "Ciđin" za strateškog partnera odličan potez, slaže se stručnjak za ulaganja i investicije Mahmud Bušatlija.

- Ako dolaze kao ozbiljni partneri, da ulože više od milijardu dolara u dalji razvoj, pritom pokrivaju dugove, što je kod nas specifično jer su uvek dugovi padali na naša leđa, to je zaista jedna ozbiljna investicija i vrlo značajna za nas. Kinezi su pritom po svemu prva sila na svetu i ne možemo bolje partnere očekivati - kaže Bušatlija za Srpski telegraf.

Kako se očekuje, Kinezi bi operativno upravljanje kompanijom mogli da preuzmu početkom 2019.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Poslovni plan "Ciđina" za RTB Bor

- Ukupno ulaganje 1,5 milijardi dolara

- Oko 320 miliona dolara biće uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje

- Topionica iz koje trenutno izlazi oko 43.000 tone bakra godišnje za tri godine radiće punim kapacitetom od 80.000 tona

- Za četiri do šest godina topionica će proizvoditi između 120.000 i 150.000 tona

- Kinezi preuzeli na sebe rešavanje problema zagađenja po najvišim svetskim standardima

- U ekologiju i rešavanje nasleđenih ekoloških problema biće uloženo 136 miliona dolara

- Nijedan od 5.000 radnika neće ostati bez posla

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Velimir

31.08.2018 20:24

Nije samo gigant svetskih razmera, nego i ulaganje svetskih razmera.

Mitar Odović

01.09.2018 04:17

@Velimir - Velimir:Ovo zaista zaslužuje sve pohvale.

Mija

31.08.2018 20:24

Ovakvo investiranje ce doprineti,da RTV Bor postane uspesna firma,koja ce imati uspesno poslovanje.Sto i jeste cilj ulaganja.

Mašnica

31.08.2018 20:27

Kinezi su najpouzdaniji strani investitori.