MARKO ĐURIĆ: Za razliku od političara u mantijama, narod razumno gleda na politiku prema KiM

Autor: Tanjug

Vesti

31.08.2018

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da u vladajućim krugovima Prištine, delu međunarodne zajednice, ali i unutar zemlje, postoji "sumanuta, gotovo histerična kampanja protiv bilo kakvog rešenja za KiM".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Marko Đurić

Ðurić kaže da strahuje da takvim stavom oni polako stvaraju kritičnu masu protiv rešenja.

- To nije ono što je u srpskom interesu. Svakoga dana smo sa ovakvim pristupom i Prištine i međunarodne zajednice, a i kod nas, sve dalji od rešenja, a to nije u našem interesu - kazao je Ðurić za RTS.

Potrebno jedinstvo

Upitan da prokomentariše izjavu ministra inostranih poslova Nemačke Masa, koji je ponovio da se Berlin protivi promene granica, Ðurić je kazao da to samo govori o tome koliko je predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu "kada je vapio za time da je potrebno jedinstvo u Srbiji, ako hoćemo da bilo šta dobijemo za naš narod i našu zemlju".


- Očigledno je da je i za Nemačku i Veliku Britaniju i mnoge druge velike i uticajne zapadne zemlje, koje imaju vojsku na KiM, nezavisno Kosovo zakucano na celoj teritoriji KiM. Oni smatraju svaki kvadratni kilometar naše južne pokrajine nezavisnom teritorijom i smatraju da nije potrebno da Srbija u teritorijalnom smislu tu bilo šta dobije - kazao je Ðurić.

Ukazao je i na to da ima i dosta onih u Srbiji, "Janjića, Jankovića, Jeremića...koji imaju potpuno identični stav stavu koji iznosi Kadri Veselji".

- Zbog toga smo apelovali na jedinstvo i zato ste mogli čuti i od predsednika Vučića koliko je teško promeniti tu katastrofalno lošu našu poziciju. Zbog toga mi želimo nešto da dobijemo, jer za veliki uticajan deo mi ništa nemamo - naveo je direktor vladine Kancelarije za KiM.


Kazao je da je izjava mitropolita Porfirij da je pitanje KiM najbolnije i da ne sme biti zloupotrebljeno zarad bilo čijih partijskih i ličnih interesa, razuman i racionalan stav.

- Uveren sam da tiha većina, ali snažna većina sveštenstva, kao i naš narod, racionalno i razumno gleda na pitanje KiM, za razliku od onih koji se zaklanjaju iza svešteničkih mantija, a u stvari se bave politikom - naveo je Ðurić.

On je podsetio na današnju izjavu Bedžeta Pacolija da su srpske crkve i manastiri na KiM albanski i kazao da su se mnogi smejali kada se govorilo da su neophodne zaštićene zone za crkve na KiM.

- Govorili su - ne, to je sve naše. Sada vidimo da albanski političari otvoreno govore da su to albanske crkve i manastiri. Kako su se smejali tome, tako su se smejali i tome da će u Srbiji biti privredni rast, a danas smo po tome treći u Evropi - dodao je Ðurić.

Nećemo odustati

Istakao je da je u Srbiji potrebno naučiti da se na vreme i racionalno posmatraju stvari.

- Bojim se da na pitanju KiM to ne shvatimo prekasno. Mi nećemo odustati, ali situacija je veoma ozbiljna i mnogo nam otežava to što nas i kod kuće vuku za noge - zaključio je Ðurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Sara

31.08.2018 19:04

Sve ste u pravu gospodine Djuricu.

MIMA

31.08.2018 19:07

Srbija ne sme odustati od svog naroda na KIM

Biljana Đ

01.09.2018 05:15

@MIMA - MIMA:Ova vlast vodi politiku u korist Srbije i njenih građana i zbog toga i dobija njihovu ogromnu podršku.

Helena

31.08.2018 19:41

Jako je ružno što u ovako važnim odlukama i pitanjima nismo jedinstveni.Sve dok budemo radili jedni protiv drugih nemamo čemu da se nadamo.