Mogerini će podržati svaki dogovor Beograda i Prištine, ali samo pod OVIM USLOVOM!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

31.08.2018

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da će Evropska unija podržati svaki dogovor Beograda i Prištine, ali samo pod jednim uslovom.

RepublikaFoto: twitter.com
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači

Mogerini je u Beču rekla da Evropska komisija želi da završi pregovore Beograda i Prištine u narednim mesecima, pre kraja mandata Komisije, ali da rešenje mora da bude u skladu s evropskim vrednostima koje su protiv etnički čistih zemalja.

- Svaki ishod koji se uzajamno dogovori imaće našu podršku ako je, kao što se sada raspravlja, u skladu s međunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama - rekla je Mogerini posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU kojem su prisustovali i predstavnici zemalja kandidata za članstvo.

Ona je podvukla da je evropska istorija zasnovana na prevazilaženju i sprečavanju svake ideje etnički čistih nacionalnih država.

- Nadam se da će to razuveriti sve koji su nervozni u vezi s idejama koje su opticaju. Radimo ozbljno na nečemu teškom, izazovnom, ne nemogućem, što još nije tu - rekla je ona.

Na pitanje novinara posle neformalnog sastanak šefova diplomatije EU o stavu prema promeni granica i razmeni teritorija, Mogerini je rekla da neće komentarisati specifične elemente dijaloga.

- Mislim da je važno da, posebno na neformalnim sastancima, zaštitimo sebe i zaštitimo one s koji rade s nama. Zato neću komentarisati specifične pozicije izražene iza zatvornih vrata - rekla je Mogerini.

Ona je rekla da ima teškoća u dijalogu i da se to nikada nije krilo, ali da je videla da ministri cene "posvećenosti i odlučnost za mogućnost da se konačno reši jedan od, ako ne i najkomplikovaniji i najbolniji i puna konsekvenci za sam region, tenzija u Evropi".

- Videla sam za stolom danas i ovih dana veoma snažnu podršku dijalogu, posvećenosti i angažovanju (Aleksandra) Vučića i (Hašima) Tačija u ovoj delikatnoj fazi - rekla je šefica evropske diplomatije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Dejan

31.08.2018 14:27

Neka svima bude jasno da nije Srbija za etički čiste zemlje, Vojvodina je čist primer toga.

Gospova

31.08.2018 14:42

Da li ce i Pristina da podrzi i aktivno ucestvuje u nasem dijalogu ?

avanturista

31.08.2018 16:25

šiptari ne mogu da postavljaju uslove Srbiji

Fudbaler

01.09.2018 01:38

Zašto ne pomogne da se formira ZSO i sprovede dogovor koji je postignut u Briselu.