DOK JE TRAJAO NAJGORI POGROM SRBA NA KOSOVU, SAVA JANJIĆ BRANIO OVK KRVNIKE

Autor:

Vesti

23.08.2018

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić za protekle dve decenije često je direktno radio u korist srpskih neprijatelja.

RepublikaFoto: youtube.com/Prishtina Insight
Sava Janjić

On je u leto 1999. godine, dok je na Kosovu trajao najgori pogrom Srba, u intervjuu nedeljniku 'Vreme' optužio Srbiju za "prekomernu upotrebu sile" nad teroristima OVK (!), pokušavajući da tako opravda NATO agresiju.

- Sve je počelo u Prekazu, kad je ubijeno četrdesetak ljudi iz porodice Jašari. Ta akcija je ključna. Upotrebljena je nesrazmerno jaka sila i stradalo je mnogo osoba koje nisu mogle biti nazvane teroristima... Krvavi leševi su izloženi pred novinarima. Albanci su reagovali na način koji se mogao očekivati, potpunom rešenošću da se pobuna nastavi. Teroristički napadi ubrzo su prerasli u oružanu pobunu - rekao je tada Janjić.

Mediji su pisali i da je na Vaskrs, 5. maja 2013, ugostio šeficu lažne države Kosovo Atifete Jahjagu u Visokim Dečanima, dok je sa jednim od bivših šefova OVK Agimom Čekuom otvorio most kod manastira.

Objavljeni su čak i transkripti njegovih razgovora iz 2006. sa tadašnjim glavnim prištinskim pregovaračem Bljerimom Šaljom, koji pokazuju da je Janjić još tada podržavao Kosovo.

- Sigurno je nezavisnost Kosova cilj Albanaca, to je jasno. I ja, da sam Albanac, tako bih želeo... - rekao je tada Janjić.

Podsetimo, Janjić je još 1998. godine tražio hapšenje Slobodana Miloševića, Ratka Mladića i Radovana Karadžića, a samo godinu dana kasnije, neposredno posle NATO agresije, Srbiju je okrivio za rat na Kosovu!?!

Podaci iz medijskih arhiva idokazuju da je Janjić u intervjuu za 'Njujork tajms' 1998. godine vatreno podržao rad Haškog suda.

- Kad bih video Miloševića u Hagu, bio bih srećan. Kada bi u Hag otišli i Mladić i Karadžić, to bi bio samo početak. Osobe osumnjičene za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti biće izvedene pred lice pravde. Podržavamo ulogu Međunarodnog tribunala za ratne zločine, mir se jedino može graditi na osnovama pravde - doslovce je rekao Janjić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Moma

23.08.2018 11:25

Podrobno ispitati sve šta je taj pop činio, i utvrditi njegovu odgovornost.

Ppp

23.08.2018 11:26

Zalosno je sto kalja ugled crkve.

Sara

23.08.2018 11:32

Svaki dan nešto novo čujemo o dotičnom Savi Srbinu.

vlada

23.08.2018 11:50

Janjic je sramota za Srpski rod i Srbiju, i zaista mi nije jasno kako ga nije sramota za sve sto je izrekao do sada !