Čuveni istoričar srušio mit o zločinu: U Srebrenici ubijeno više Srba nego Muslimana

Autor: I. Ž.

Vesti

17.08.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati istoričar dr Edvard Herman ocenio je nedavno da je u Srebrenici bilo više zločina, a da je ubijanje bosansko-muslimanskih vojnika bio odgovor na ubistvo više od 2.000 srpskih civila, uglavnom žena i dece na toj lokaciji.

RepublikaFoto: twitter.com/S_Rabinal
Srebrenica

On je u razgovoru sa Džonom Roblsom pre nekoliko meseci pričao o činjenicama o masakru u Srebrenici kao izgovoru za "humanitarnu" invaziju bivše Jugoslavije i obrazložio "zvaničnu" verziju koja je bila promovisana od strane Zapada, piše Gglobalresearch.ca.

2.383 srpska civila ubijeno u Srebrenici u periodu od 1992. do jula 1995.

- Masakr u Srebrenici uvek stavljam pod navodnike jer ih je zapravo bilo mnogo na području Srebrenice. Na primer, bio je onaj pre jula 1995, kada je ogroman broj Srba ubijen od strane muslimana, bosanskih muslimana i snaga koje su izašle iz Srebrenice. Jedna procena je da je bilo više od 150 srpskih sela koja su potpuno zbrisana, a jedna studija otkriva imena 2.383 srpska civila koji su ubijeni u periodu od 1992. do jula 1995. Mogli bismo to nazvati "prvi masakr u Srebrenici" - rekao je Herman.

Herman: Masakra je bilo, ali on je bio odgovor i osveta za ubijene srpske žene i decu

On je naveo da je vojska bosanskih Srba ponovo zauzela Srebrenicu u julu 1995.

- A bilo je smrtnih slučajeva i pogubljenja i nakon toga. To je ono što se na Zapadu zove "masakr u Srebrenici", ali to je uglavnom sve politički izmanipulisano. Broj ubijenih na tom prostoru je verovatno negde između 500 i 1.000. Drugim rečima, manje od polovine broja srpskih civila koji su ubijeni pre jula 1995. - napomenuo je Herman.

Istoričar je zaključio da sve oko masakra u Srebrenici predstavlja veliku političku prevaru.

- Masakra je bilo, ali on je bio odgovor i osveta za ubijene žene i decu - konstatovao je Herman. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading