ZAHAROVA: Tužbu zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom trebalo podneti i ranije

Autor: Republika

Vesti

12.08.2018

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zarahova izjavila je danas da je tužbu zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom od strane NATO 1999. godine trebalo podneti i ranije, ali da ni sada nije kasno, ali i navela da su u nekim zemljama NATO vojnici dobili kompenzacije zbog trovanja osiromašenim uranijumom, a da za žrtve toga nema.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marija Zaharova sa Dačićem

Zaharova je na pitanja novinara rekla da smatra da je trebalo i ranije ići sa takvom tužbom, da će Rusija ukoliko joj se oni koji podižu tužbu obrate za pomoć u tom smislu razmotriti tu molbu.

Kako je rekla, treba videti šta se dešava i objasnila da su u onim zemljama koje su izvršile agresiju vojnici NATO, oni koji su stacionirani bili na KiM, dobijaju kompenzacije i ocenila da je to "apsurd" da agresor dobije kompenzaciju, a žrtve ne.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je rekla i da treba obratiti pažnju na izjave Zapada o raznim pitanjima, među kojima i ona da izražavaju zabrinutost zbog onoga što se dešava u Siriji i o navodnoj upotrebi hemijskog oružja od strane vlade te zemlje.

Zaharova je ocenila da je to sve "lepo i divno" što su zabrinuti zbog humanitarne situacije na Bliskom istoku, ali upitala zašto ne skreću pažnju i na humanitarnu situaciju u Evropi, ne priznaju šta su uradili upotrebom osiromašenog uranijuma, kao i da odgovaraju zbog toga.

Na pitanje Zaharovoj nadovezao se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, sa kojim se sastala u bašti hotela Moskva pred njen povratak u Rusiju, koji je podsetio da su bile optužnice, ali da ih je vlast posle 5. oktobra povukla.

Dodao je i da je pokušano da se ta tema predstavi i pred Međunarodnim sudom u Hagu, ali da je odbijeno da se sankcioniše taj slučaj, da je država pokušala šta je mogla, a da sada građani mogu takve tužbe da podnose.

Kako je rekao, poznato je da je sličnih tužbi bilo u Kanadi i SAD od strane naših ljudi, a u vezi "Oluje" uz ocenu da zapadni sudovi nisu blagonaklnoni prema tome.

Međutim, dodao je da u Italiji postoji parlamentarna komisija koja se time bavi, jer je bilo njihovih vojnika koji su umrli ili oboleli od teških bolesti od posledica osiromašenog uranijuma.

Novinare je zanimalo i mišljenje Zaharove o najavi novih sankcija SAD prema Rusiji na šta je rekla da rade na odgvoru i njegovoj razradi.

Zaharova je rekla da to nije izbor Rusije i da nisu oni pokrenuli tu spiralu sankcija te da se vidi kakvu politiku Vašington vodi i prema njenoj ali i drugim zemljama.

Navela je i da se vidi kakve je sankcije i kave pritiske SAD vrši i na Tursku, Kinu, Iran pa čak i na EU i dodala: "To je pravi trgovinski rat".

Kako je rekla, sve priče da su sankcije zbog Krima su netačne, jer im je samo bio potreban povod i tu su ga našli.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading