NAJVEĆI TAJNI PROJEKAT JNA: SFRJ razvijala nuklearni program sa Libijom i Irakom

Vesti

03.08.2018

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jugoslovenska narodna armija (JNA) osamdesetih i devedesetih godina razvijala je tajni nuklearni program sa Libijom i Irakom. Cilj je bio da se uz pomoć Muamera el Gadafija i Sadama Huseina napravi atomska bomba.

RepublikaFoto: youtube.com/Journeyman Pictures
Muamer Gadafi

Sve informacije o ovom projektu tretirane su kao najstroža državna tajna i otkrivene su tek posle raspada Jugoslavije, kada su hrvatski generali koji su bili uključeni u nuklearni program odali podatke o tome stranim službama.

Na projektu atomske bombe radili su vodeći jugoslovenski naučnoistraživački instituti.

- To su bili instituti "Vinča", "Jožef Štefan" i "Ruđer Bošković", a važan deo programa bio je i sarajevski "Energoinvest", koji je u to vreme imao više od 40.000 zaposlenih i 11 istraživačkih centara. Koordinirao je Vojnotehnički institut iz Beograda - otkrio je hrvatski general u penziji Krešimir Ćosić, nekada visokopozicioniran u JNA.

BLISKA SARADNJA

Kako je rekao Ćosić, istinu o ovoj strogo čuvanoj tajni poverio mu je Boža Matić krajem 1992. godine. Matić je bio dugogodišnji direktor "Energoinvesta", pa je bio odlično upućen u sva istraživanja. Kasnije je bio predsednik Akademije nauka i umetnosti BiH.

Mada je sam nuklearni program bio najveća tajna, bliska saradnja Jugoslavije sa Irakom i Libijom bila je dobro poznata celom svetu. Tri zemlje nisu krile da su radile na razvoju raketa većeg dometa, izgradnji vojne infrastrukture, ali i velikim civilnim projektima, poput gradnje bolnica, aerodroma, brana, puteva, mostova, sistema za navodnjavanje...

Kako je naveo general Ćosić, Matić mu je ispričao i da je u leto 1988. godine projekat izgradnje nuklearnog oružja i odgovarajućih raketa, nosivosti 500 kilograma i dometa do 300 kilometara, odmakao tako daleko da su bile predviđene nuklearne probe u jednoj od dve prijateljske zemlje, Libiji ili Iraku. Od toga, međutim, na kraju nije bilo ništa zbog raspada Jugoslavije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sadam Husein

Prema Ćosićevim tvrdnjama, sredinom osamdesetih godina tajni projekat tri zemlje provalila je i CIA. Kako kaže, pomoćnik američkog ministra obrane Džo Nio priznao mu je kasnije, 1994. godine, da su Amerikanci bili ozbiljno uplašeni zbog tih saznanja.

RAKETNI SISTEM

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan smatra da je sve ostalo na nivou ideje.

- Bilo je pokušaja da napravimo atomsku bombu i ti projekti su donekle stigli, ali nikada se s njima nije istinski odmaklo iako su istraživači iz Vinče ostvarili velike uspehe u svom radu i bili svetski priznati stručnjaci.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je Jugoslavija imala intenzivnu vojnu saradnju sa Libijom i Irakom u drugoj polovini prošlog veka:

- Sa Irakom smo razvijali višecevni raketni sistem velikog dometa "Orkan". Da bi se pravila nuklearna bomba, potrebni su ogromni tehnički i ljudski kapaciteti, pa ne bih baš išao dotle da smo i na tome radili.

 

Muamer Gadafi

- Bio na čelu Libije 42 godine, od 1969. do 2011.

- Jedan od osnivača Afričke unije

- Imao čin pukovnika

- Tokom vladavine, eksploatacijom nafte uzdigao zaostalu pustinjsku državu u bogatu zemlju

- Obrazovanje i zdravstvena zaštita bili besplatni za sve građane

- Došao u nemilost velikih sila nakon optužbi da su njegovi ljudi oborili engleski avion iznad Škotske

- Divljački ubijen 2011, nakon što su zapadne sile stale na stranu pobunjenika koji su poveli rat protiv njega

- Libija danas ne liči na nekadašnju bogatu zemlju, kontrolišu je razne frakcije, česti su nemiri i krvoprolića

Sadam Husein

- Bio je predsednik Iraka od 1979. do američke invazije na tu zemlju 2003.

- Na vlast je došao vojnim pučem, svrgnuvši Abdula Rahmana Arifa

- Započeo 1980. osmogodišnji rat sa Iranom

- Iračka vojska je 1990. izvršila invaziju na Kuvajt, zbog čega su UN uvele sankcije Bagdadu

- Optuživali ga da je sarađivao sa Al Kaidom i pravio hemijsko oružje za masovno uništenje, što je on negirao

- Obešen 2006. godine

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading