RAMA POSLAO PROVOKATORE: Trojica Albanaca došla u Beograd da naprave haos

Autor:

Vesti

03.08.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trojica Albanaca, među kojima su i poslanik u parlamentu Albanije i istaknuti članovi stranke Edija Rame, pokušala su u centru Beograda da izazovu incidente provocirajući građane pokazivanjem simbola "velike Albanije".

RepublikaFoto: e-stock/K. Mihajlović

Pretpostavlja se da je plan bio da izazovu reakciju građana i incident

Da sve bude još opasnije, to su činili ispred takozvanog zida plača (nekoliko velikih panoa sa slikama i imenima nedužnih žrtava), najpotresnijeg svedočanstva srpskog stradanja na Kosovu, postavljenog na samom ulazu u Skupštinu Srbije.

SVE ISPLANIRALI

U grupi provokatora bili su albanski poslanik Pjerin Ndreu i njegovi kompanjoni Gjevi Ndoka (36) i Andi Marku (43). Oni su se belim rendž roverom zaustavili ispred parlamenta. Ndoka i Marku izašli su iz automobila i slikali se ispred zida plača sa rukama prekrštenim u figuru orla, što simbolizuje "veliku Albaniju". Ndreu ih je čekao za volanom. Sve se dešavalo u ponedeljak 30. jula oko 13.20 časova.

Srećom, trojku provokatora primetilo je obezbeđenje Narodne skupštine, pa su intervenisali pripadnici Jedinice za obezbeđenje (JZO). Tokom njihove intervencije na lice mesta stigla je i patrola iz policijske stanice Stari grad, koja je o celom događaju sačinila službenu belešku, u koju je Srpski telegraf imao uvid.

Obezbeđenje parlamenta primetilo provokatore, pa su intervenisali pripadnici Jedinice za obezbeđenje

- Zamenik načelnika JZO obavestio je pripadnike patrole da su osobe proverene, da nisu narušile javni red i mir niti oštetile zid plača. Službenici JZO preneli su im da su oko 13.20 časova navedene osobe izašle iz vozila albanskih registarskih tablica i slikale se ispred zida plača, rukama pokazujući dvoglavog orla. Pripadnici JZO o tome su napravili belešku, a patroli su dostavljena i tri papira sa skeniranim putnim ispravama osoba koje su se slikale - navodi se u službenoj belešci.

POLICAJAC I ADVOKAT

Dodaje se i da je o svemu izvešten dežurni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva, koji se izjasnio da u navedenoj radnji nema elemenata krivičnog dela.

Kako je naš list saznao od očevidaca ovog događaja, Ramin poslanik Ndreu je policijskim službenicima iz JZO pokazao diplomatski pasoš, pravdajući se da nije znao šta će dvojica koja su bila s njim da rade pred zgradom srpskog parlamenta. Ndreu je, inače, poslanik u skupštini Albanije od 2013, a inače je dugogodišnji visoki policijski činovnik u toj državi i bivši profesor kriminalistike na Pravnom fakultetu u Tirani. Marku je advokat i takođe istaknuti član Ramine partije.

Reakcije srpskih poslanika

Milovan Drecun, SNS

Neljudski je ponašati se ovako pred simbolom užasnog stradanja Srba na KiM, ali to pokazuje nespremnost albanske nacije da se suoči sa zločinima koje je počinila OVK, a iza kojih je stajala Albanija. Užasava me spremnost jednog albanskog poslanika da dođe u Beograd, grad koji svima pruža gostoprimstvo, i da na najbrutalniji način uvredi ceo srpski narod

Gorica Gajić, DSS

Odavno nam je jasno da mentori Albanaca s Kosova stižu iz njihove matične države. Ne čudi me da su spremni na ovako nešto, i to s pozicije visokih političkih zvaničnika. Nastupaju bez ikakvog straha za moguće posledice jer imaju jaku podršku međunarodne zajednice. Kad bi neki naš poslanik ovako nastupio u Tirani, to bi bio skandal o kom bi brujali svetski mediji

Milorad Mirčić, SRS

Provokacija koju treba najstrože osuditi. Cilj im je bio da obezvrede, uniže i omalovaže mesto na kojem su stavljene fotografije kao svedočansva stradanja Srba s Kosova. Pravo pitanje je šta će biti sa svim tim osobama koje se nikako ne bi smele pozivati na poslanički imunitet kada već hoće da prave ovakve izgrede.

RepublikaFoto: e-stock/K. Mihajlović

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading