AUTORSKI TEKST MILOVANA DRECUNA ZA SRPSKI TELEGRAF: VUČE, BUBO LAŽLJIVA!

Autor:

Vesti

29.07.2018

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost, u autorskom testu za Srpski telegraf demaskirao je lidera Narodne stranke Vuka Jeremića navodeći sve pogrešne odluke i poteze koji su omogućili da u pokrajini Unmik zameni Euleks, da se umesto Rezolucije 1244, koja status pokrajine definiše kao "široku autonomiju unutar SRJ", preko Euleksa primeni odbačeni Ahtisarijev plan, koji previđa da konačni status Kosmeta bude puna međunarodno priznata nezavisnost.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Milovan Drecun

AHTISARI NA MALA VRATA

Onomad čitam da je poslanica DSK u prištinskom parlamentu Vjosa Osmani ocenila da je najveći srpski državni neuspeh mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine. Za taj neuspeh albanski mediji zahvaljuju tadašnjem predsedniku RS Borisu Tadiću i njegovom posilnom, ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću. Dvojac Tadić-Jeremić, međutim, negira da je njihova politika "odbrane Kosova i Metohije" bila pogubna po srpske državne i nacionalne interese. Ko je u pravu? Vratimo se u 2008. godinu.

Oktobra te godine, pomenuti dvojac i bulumenta oko njih u ime Srbije obraćaju se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sa molbom da Međunarodni sud pravde da savetodavno mišljenje na pitanje da li jednostrano proglašenje nezavisnosti odgovara normama međunarodnog prava.

Dijalog nam je podario Borka Stefanovića i njegovo remek-delo "administrativnu granicu"

Novembra 2008. godine, dvojac u ime Srbije prihvata i podržava formiranje misije EU Euleks na Kosmetu.

Unmik je na Kosmet došao na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, a Euleks na osnovu predsedničkog saopštenja SB. Zvanični Brisel je odobrio slanje svoje misije Euleks dan uoči jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine. Takav potez EU je predstavljao implementaciju odbačenog Ahtisarijevog plana. Bio je to diplomatski manevar SAD i EU kojim je trebalo zaobići glavnu prepreku nezavisnosti Kosmeta u vidu Rezolucije 1244 i SB UN, na mala vrata uvesti misiju Euleks, a marginalizovati i obesmisliti Unmik.

AUTOGOLOVI

Depeše američke ambasade koje je Vikiliks objavio pojašnjavaju tu "pobedu". Depeša 08BELGRADE875: "Srbija nema zamerki i, štaviše, pozdravlja prisustvo EU na Kosovu. Tadić će dati Evropljanima ono što žele... ". Prema belešci od 22. oktobra 2008. Jeremić je američkom ambasadoru priznao da će srpske vlasti "morati da prihvate bilo kakav ishod pregovora" o zameni Unmika Euleksom, a da će onda to "morati da predstave kao uspeh Srbije".

Jula 2010. godine Međunarodni sud pravde daje mišljenje na pitanje koje je dve godine ranije u ime Srbije postavio dvojac Tadić-Jeremić. Sud je zauzeo stav da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Da li je trebalo da se Beograd obrati MSP, jer je mišljenje suda protivno interesima Srbije moglo da se predvidi? Realne procene su ukazivale da sud neće biti objektivan i nepristrasan, jer SAD i njihovi saveznici imaju dominantan uticaj na većinu sudija MSP. Sve to je znao i dvojac Tadić-Jeremić. Znali su i da je srpska pozicija najjača u Savetu bezbednosti UN jer ima punu podršku Rusije kao stalne članice SB sa pravom veta.

S tog aspekta Srbija je obraćanjem MSP postigla autogol.

LISTA ŽELJA BEZ KRAJA

I nakon dobijenog negativnog odgovora od MSP, uporno nastavljaju da traže pravdu van Saveta bezbednosti. Ovog puta u Generalnoj skupštini UN, gde dvojac u ime Srbije podnosi rezoluciju kojom se nezavisnost Kosova određuje kao neprihvatljiva i poziva na nastavak političkog dijaloga o statusu južne pokrajine. Usledio je pritisak Zapada. Da bi opstao na vlasti, dvojac pravi "istorijski dogovor" Srbije i Evropske unije, zajedničku rezoluciju koju je usvojila GS UN. Iz rezolucije je, nakon "istorijskog dogovora" dvojca Tadić-Jeremić sa EU, izbačen ključni prvobitni stav Srbije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Potom Ketrin Ešton u ime EU kaže: "Sledeće što želimo da vidimo jeste dijalog". Taj dijalog nam je podario Borka Stefanovića i njegovo remek-delo "administrativnu granicu"!

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Vuk Jeremić

AMERIMA U POVERENJU

Posle svih katastrofalnih grešaka, Vuk Jeremić sa svojom liliputanskom Narodnom strankom jula 2018. počinje akciju prikupljanja potpisa građana protiv sporazuma kojim bi Srbija Kosovu omogućila da dobije stolicu u UN, mada niko u aktuelnoj vlasti u Srbiji i ne razmišlja o takvom sporazumu. On bi opet da "brani" Kosovo! A u depeši američke ambasade 08BELGRADE1338 piše da je Jeremić, tada u svojstvu ministra spoljnih poslova, rekao američkom kongresmenu da je "model dve Nemačke najbolje čemu Srbija može da se nada, ako imamo sreće". Model dve Nemačke znači da obe države budu ravnopravne članice UN, a da se međusobno ne priznaju. Jeremić je, dakle, nesumnjivo tada kao ministar spoljnih poslova bio za članstvo Kosova u UN, a sada skuplja potpise navodno protiv članstva Kosova u svetskoj organizaciji.

"Vuče, Vuče, bubo... " lažljiva!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
boky

30.07.2018 09:53

a zasto je to tako strasno ako skuplja potpise protiv clanstva kosova u un. ili mozda mislis da treba da bude clan. gospodine drecun nesto mi tu nije jasno