DAČIĆ OTKRIVA ZA SRPSKI TELEGRAF: Trampov zet rešava podelu Kosova

Autor: T. KOVAČEVIĆ - M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

27.07.2018

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika je čula naše argumente, spremni su da odstupe od dosadašnje politike i u rešavanju kosovskog pitanja stanu uz Srbiju, poručio je za Srpski telegraf Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, iz Vašingtona posle susreta sa Džaredom Kušnerom, višim savetnikom predsednika SAD i mužem Trampove ćerke Ivanke.

Foto: Republika
Ivica Dačić sa Džaredom Kušnerom u Vašingtonu

 

Srpski ministar spoljnih poslova ocenjuje da je Beograd uspostavio dobar odnos sa Trampovom administracijom, koji sada država mora da iskoristi.

Kušner je rekao da su Srbi "taf pipl" (jak narod) i da bi bilo predivno kada bi posetio Srbiju

- Nedvosmisleno je pružena podrška kompromisnom rešenju, što znači da Amerika prihvata da se pitanje reši u interesu svih strana, da ni Albanci ne budu nezadovoljni, ali ni da Srbi ne budu gubitnici. To konkretno znači da Bela kuća više neće isticati da je pitanje južne srpske pokrajine rešeno. Vašington želi rešenje kojim će biti uvaženi i srpski interesi - objašnjava Dačić.

MOJ STAV

Kajl Skot, AMBASADOR SAD
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Amerika u potpunosti podržava prioritete Srbije, njene napore da se održe mir i stabilnost u regionu, zajedničku potrebu za pravdom i dostojanstvom, podsticaj za reforme i evropske integracije

OTVORENA VRATA

Upitan da li to znači da će Trampov zet stati iza ideje o podeli pokrajine, koja podrazumeva da Srbi dobiju Sever Kosova, Dačić je odgovorio:

- Model podele ili razgraničenja je predlog koji sam ja isticao kao rešenje. Sada su sve karte na stolu. Činjenica je da smo imali uspešnu posetu, da su svi razgovori prošli više nego dobro i da su nam vrata u Vašingtonu otvorena. Situacija se promenila, sada je Priština ta koja će biti pod pritiscima i koja će morati da popusti.

Prema njegovim rečima, Kušnera je tokom pregovora upoznao sa svim smicalicama, podmetanjima i sabotiranjima koje čini Priština.

Situacija se promenila, sada je Priština ta koja će biti pod pritiscima i koja će morati da popusti

- Odbijanje da se formira Zajednica srpskih opština samo je jedan od problema. Važno je što je Kušner prihvatio moj poziv da dođe u Srbiju, što uvažava srpske interese, koji sigurno nisu priznanje nezavisnosti Kosova - ističe šef diplomatije.

BEZ AUTOPILOTA

Dačić i Kušner sreli su se na radnom ručku koji je organizovao državni sekretar SAD Majk Pompeo u svečanoj sali Stejt departmenta.

- Pošto je pominjao kako je sa predsednikom Trampom putovao u Saudijsku Arabiju, Izrael i Vatikan, pozvao sam ga da poseti Srbiju i upoznao ga sa pozivom predsednika Vučića da dođe u posetu Srbiji. Kušner je rekao da su Srbi "taf pipl" (jak narod) i da bi bilo predivno kada bi posetio Srbiju - rekao je Dačić.

Trampove oči i uši

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džared Kušner sa tastom, predsednikom SAD-a Donaldom Trampom
- američki establišment dovodio ga u vezu sa Rusima, koji su omogućili Trampovu pobedu
- zbog bliskosti sa američkim predsednikom zovu ga "Trampove oči i uši"
- vodio mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca
- bliske veze sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom
- dobar prijatelj sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije princom Muhamedom bin Salmanom

 

Šef srpske diplomatije tokom dvodnevne posete Americi učestvovao na ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama i ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući. Pored Kušnera, Dačić je razgovarao sa Džonom Boltonom, savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, i Vesom Mičelom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

- Bolton je rekao da je Trampova administracija smatrala da je dosadašnja politika SAD prema Balkanu bila rukovođena autopilotom, politikom koja je bila definisana pre 20-30 godina i da će se taj sistem promeniti. Nastavićemo kontakte uz veliku podršku SAD za odvijanje dijaloga. Ova poseta je bila značajna, sa dobrim rezultatima za Srbiju - poručio je Dačić.

Vučić: Amerika da poštuje srpsku slobodu

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Srbija treba da stremi ka boljim odnosima sa SAD, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, ali i ukazao na to da Amerika treba da razume da Srbija ne može pružiti više od onoga što su njeni interesi.

- Nadam se i verujem da će Amerika poštovati, respektovati suverenitet, nezavisnost i slobodu srpskog naroda i srpske države, baš onako kako mi cenimo slobodu, snagu i nezavisnost SAD - rekao je predsednik Vučić na otvaranju izložbe "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države" u Arhivu Srbije.

Izrazio je i nadu da će se dve države međusobno poštovati.

- Srbija želi prijateljstva i partnerstva u miru i da zajedno sa SAD stvaramo nove Tesle i Pupine - naglasio je srpski predsednik.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mita

21.08.2018 10:35

Ja mislim da ce na kraju biti nadjeno pravo resenje i da ce dogovor biti postignut.