VUČIĆ I ERDOGAN DONOSE DOBROBIT SRBIJI I TURSKOJ

Autor: T. KOVAČEVIĆ - K. MARTIĆ

Vesti

24.07.2018

05:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Turska podržava proces dijaloga između Beograda i Prištine. Za nas je najbolje i najprimenljivije rešenje ono koje bude bilo prihvatljivo za obe strane", poručio je u intervjuu za Srpski telegraf Tanžu Bilgič, ambasador Turske u Srbiji.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Tanžu Bilgič

Ocenjujući da su odnosi dve države na najvišem nivou, Bilgič ističe da je to zasluga dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, koji su dobre političke odnose preneli i u sferu ekonomije, te sada možemo očekivati nova turska ulaganja, ali i povezivanje Srbije na gasovod "Turski tok".

4 puta su se tokom ove godine sastali Vučić i Erdogan

* Predsednik Srbije je prisustvovao ceremoniji inauguracije Redžepa Tajipa Erdogana. Očigledno je da su odnosi između dve zemlje na zadovoljavajućem nivou.

- Bilateralni odnosi sa Srbijom su na najvišem nivou u istoriji. Sa doprinosom međusobnih poseta na visokom nivou, naši odnosi sa Srbijom se unapređuju u svim oblastima. Naš predsednik i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić su se ove godine četiri puta sreli. Odlični politički odnosi se jako pozitivno odražavaju i na ekonomskom polju.

Foto: Republika
Dokazani prijatelji: Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

* Možemo li da očekujemo nove turske investicije, u kojim oblastima i kompanijama?

- U skladu sa ciljevima koje su postavili naši predsednici, naše dve zemlje se jako trude da povećaju međusobne investicije. U tom smislu, interesovanje turskih privrednika za Srbiju se svakim danom povećava. Naše firme se ne plaše da investiraju ni u najdaljim delovima Srbije. "Taj grupa" ("Taypa Tekstil") trenutno radi na investiciji vezanoj za tekstilnu fabriku u Kraljevu. Pored nje, jedna velika firma automobilskih delova, jedna velika firma iz mašinskog sektora, kao i još jedna firma koja se bavi proizvodnjom odeće rade svoje studije izvodljivosti za investiranje u Srbiji. Rastući broj investicija turskih firmi doprinosi zapošljavanju, proizvodnji i kvalitetu usluga.

Turska podržava dijalog Beograda i Prištine. Za nas je najbolje rešenje ono koje bude bilo prihvatljivo za obe strane

* Možemo li uskoro da očekujemo Erdogana u Srbiji?

- Vučić, koji je nedavno posetio Tursku povodom inauguracije našeg predsednika, izrazio je nadu da će ga uskoro ugostiti u Srbiji. Ako to našem predsedniku bude odgovaralo, mislim da bi poseta mogla da se ostvari u narednim mesecima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

* Evropske lidere najviše brinu dobri odnosi između Beograda i Ankare. Može li Zapad da pokvari ovu saradnju?

- Evropski lideri bi trebalo da budu zadovoljni, a ne zabrinuti približavanjem Ankare i Beograda. Sa zadovoljstvom pozdravljamo balkansku strategiju EU. Podržavamo integraciju balkanskih zemalja u evropske mehanizme, uključujući i EU. Balkanskim zemljama pristupamo sa istom vizijom kao i EU. Smatram da nije u redu da se Turska na Balkanu prikazuje kao konkurencija EU.

Nije u redu da se Turska na Balkanu prikazuje kao konkurencija EU

* Iako je Turska član NATO, Erdogan je odlučio da kupi raketni sistem S-400 od Putina. Međutim, Vašington ne gleda na ovaj potez s odobravanjem. Očekujete li kaznu od NATO?

- Nabavićemo S-400 da bismo popunili bezbednosni procep hitno i u kratkom vremenskom periodu. Ovo je suverena odluka Turske. S-400 se neće integrisati u NATO sistem. Što se tiče naših dugoročnih potreba, efikasno nastavljamo rad sa našim zapadnim saveznicima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
S-400

* "Turski tok" predstavlja značajan projekat za Tursku i Rusiju. Najavljeno je da će i Srbija imati koristi od ovog gasovoda. Kada će gas doći do naše zemlje?

- Energetika daje važne mogućnosti za unapređenje saradnje između naših zemalja. Zadovoljni smo potpisivanjem ugovora o saradnji u oblasti energetike tokom zvanične posete predsednika Vučića našoj zemlji prošlog maja. Naša energetska strategija, koja se zasniva na diversifikaciji energetskih izvora i trase, doprinosi sigurnosti naše zemlje, kao i evropskoj sigurnosti. U tom smislu, važno nam je uspešno završavanje projekta "Turski tok". Projekat uspešno napreduje u skladu sa očekivanim kalendarom. Očekujemo da će prva linija koja će snabdevati tursko tržište biti aktivna u 2019. godini. Izgradnja druge linije, čiji je cilj evropsko tržište i za koju je i Srbija zainteresovana, zavisiće od moguće potražnje sa evropskih tržišta i razgovora između Evropske unije, evropskih zemalja i Rusije.

Nabavićemo S-400 da bismo popunili bezbednosni procep

* Turska je priznala nezavisnost Kosova iako dijalog u Briselu još uvek traje. Šta bi po vašem mišljenju bio kompromis?

- Turska politika vezana za Kosovo je otvorena i jasna. Trudimo se da ta politika nema negativan uticaj na naše bilateralne odnose sa Srbijom. Radimo na tome da podignemo naše bilateralne odnose na najviši nivo, stavljajući ovu temu u zagradu. Turska podržava proces dijaloga između Beograda i Prištine. Za nas je najbolje i najprimenljivije rešenje ono koje bude bilo prihvatljivo za obe strane.

Zvezdu volim najviše

* Poznato je da volite košarku. Da li idete na mečeve u Beogradu i na koje?

- Kao navijač Crvene zvezde, pratio sam sve utakmice Evrolige koje su se odigrale u Beogradu. Jako mi je žao što ove godine Crvena zvezda neće učestvovati u Evroligi. Nadam se da će se Crvena zvezda sledeće godine opet takmičiti u Evroligi i da ću ja moći da idem na utakmice kako bih joj dao podršku.

RepublikaFoto: Starsport

* Ko će po vašem mišljenju prvi postati član EU - Srbija ili Turska?

- Smatram da je pogrešno porediti proces pristupanja Turske i Srbije Evropskoj uniji. Svaka kandidatura bi trebalo da se proceni posebno. Turska sa zadovoljstvom prihvata napredak Srbije na putu ka EU i verujemo u sjajnu budućnost Srbije kao budućeg člana EU. Turska je u dosadašnjim pregovorima o članstvu u EU pokazala iskreni trud, koji će i dalje da ulaže. Našoj zemlji, kao i Srbiji, članstvo u EU je strateški prioritet. Sa EU imamo mehanizme saradnje na mnogim poljima, od borbe protiv terorizma do energetike. Pridajemo veliki značaj ovim mehanizmima i našem dijalogu sa EU na svim nivoima. Međutim, ovi mehanizmi ili neki model "specijalnog partnerstva" ne mogu zameniti pristupni proces koji je zakonski temelj našeg odnosa sa EU. Veštačke i političke prepreke pristupnim pregovorima sa EU se moraju ukloniti kako bi proces mogao da napreduje.

Ne želim da mislim o odlasku iz Srbije

* Koja mesta biste preporučili turskim turistima da posete u Srbiji?

- Tursko-srpska istorija je međusobno isprepletena. Dok ne upoznamo obe istorije, naša zajednička priča ostaje nepotpuna. Turskim turistima predlažem da posete mnogobrojna mesta u Srbiji koja sadrže tragove zajedničke istorije.

* Šta će vam nedostajati u Srbiji kada vam istekne mandat i kada odete na drugu dužnost?

- Zahvaljujući dobrim odnosima sa srpskim vlastima, imam jako lepu dužnost. Mnogo volim Srbiju i trenutno ne želim ni da pomislim na kraj svog mandata u Beogradu kao ni na period posle toga.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Beogradjanin979

24.07.2018 07:06

Veliko postovanje za nasu bracu iz Turske!

Beogradjanin979

24.07.2018 07:06

Turska je zemlja velikog prijateljstva!

Beogradjanin979

24.07.2018 07:07

Prijateljstvo i saradnja sa Turskom nam je veoma bitna!

Legionarii

24.07.2018 07:22

Podrska Srbiji znaci!