Čudo u manastiru Svetog Luke: PROPLAKALA IKONA ROMANOVA

Autor: D. SIMIĆ

Vesti

17.07.2018

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan kada proslavljaju svoju slavu i kada se obeležava 100 godina od smrti porodice Romanov, ikona svetog Alekseja Romanova je zamirotočila.

RepublikaFoto: Tanjug
Liturgiju je predvodio patrijarh Irinej

Ova božija milost dogodila se juče u manastiru za vreme liturgije. Prema rečima igumana manastira arhimandrita Alekseja Bogićevića, vernici su primetili da je ikona "počela da plače".

- Ta ikona je prvi put počela da mirotoči 2006. godine. Za sve nas je to milost gospodnja i mi to osećamo kao blagodatno stanje. Gospod nas teši, posebno jer se manastir obnavlja pomoću naroda. To nam daje snagu - objašnjava iguman.

On dodaje da je ikonu svetog Alekseja dobio na poklon 1985. godine, na veliki četvrtak u Jerusalimu, otkad je uvek s njim.

- Živeo sam tamo do 1989. i sve to vreme je bila sa mnom, a kasnije je preneta u manastir Svetog Luke - priča iguman Aleksej.

Car Nikolaj učinio je mnogo za srpski narod - patrijarh Irinej

Manastir Svetog Luke jedini u Srbiji ima crkvicu posvećenu Romanovima, a juče je slavio kao manastrirsku slavu i imendan igumanu Alekseju, po careviću Alekseju.

Inače, Srpska pravoslavna crkva i podvorje Ruske crkve u Beogradu obeležile su juče stogodišnjicu smrti porodice Romanov svetom arhijerejskom liturgijom u Ruskoj Crkvi na Tašmajdanu, koju je služio patrijarh srpski Irinej.

RepublikaFoto: Tanjug
Litija: Vernici su išli od Ruske crkve do spomenika caru Nikolaju

Litija se kretala od Ruske crkve do spomenika caru Nikolaju Drugom, a u besedi kod spomenika, patrijarh Irinej je istakao da Srbija ima mnogo razloga da obeleži današnji dan, za koji je rekao da je pre sto godina bio najtragičniji dan u istoriji ruskog i slovenskog naroda uopšte.

- Danas obeležavamo dan koji je tragičan za čitav slovenski narod i za nas Srbe. Car Nikolaj učinio je mnogo za srpski narod i kada naši zapadni saveznici nisu hteli da prime srpsku vojsku koja se kretala kroz Albaniju, car Nikolaj im je postavio ultimatum, ili će ih primiti ili će on sklopiti mir s Nemačkom - podsetio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je istakao da je pitanje da li bi Srbije posle Prvog svetskog rata uopšte i bilo da nije bilo cara Nikolaja Drugog. Obeležavanju 100 godina od stradanja carske porodice u Beogradu prisustvovali su ministri, funkcioneri grada Beograda, kao i mnogobrojni građani. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading