MIHAJLOVIĆEVA: POMOĆ OD 7,5 MILIONA DINARA ZA SIGURNE KUĆE I PRIHVATILIŠTA

Autor: Tanjug

Vesti

13.07.2018

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovore za pomoć u realizaciji projekata za poboljšavanje uslova u sigurnim kućama i prihvatilištima, u vrednosti od 7,5 miliona dinara, od ukupno predviđenih 10 miliona u ovoj godini.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

U pitanju su objekti za stambeno zbrinjavanje žena žrtava nasilja i dece.

Ugovori su potisani u Vladi Srbije, a pomoć je dobilo devet udruženja i organizacija za: Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u Leskovcu, Sigurnu kuću Vranje, Sigurnu kuću i Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja u Sremskoj Mitrovici, Sigurnu kuću u Smoboru, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, Prihvatilište za žrtve nasilja u Smederevu, Sigurnu žensku kuću u Sremskoj Kamenici, Sigurnu kuću u Pančevu i Svratište za decu sa ulice Novi Sad.

Oni će dobiti novac od Ministarstva građevine na osnovu sprovedenog konkursa u oblasti socijalnog stanovanja za udruženja i organizacije civilnog društva.

Mihajlović je rekla da su i prošle godine iz budžeta tog ministarstva obezbedili 10 miliona dinara za pomoć nevladinom sektoru i da su želeli da se taj novac da za objekte u kojima borave žene i deca žrtve partnerskog i porodičnog nasilja.

- Ove godine smo utrošili 7,5 miliona i za ostatak novca ćemo raspisati konkurs. Prvi put ove godine novac dobijaju tri svratišta za decu u Beogradu, Novom Sadu i Šapcu i Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja u Sremskoj Mitrovici - rekla je Mihajlović.

Istakla je da bolji uslovi mnogo znače za korisnike sigurnih kuća i prihvatilišta.

Mihajlović je rekla da će za tu namenu tražiti još više novca iz budžta za sledeću godinu i izrazila očekivanje da će ministar finansija izaći u susret Ministarstvu građevine.

Ona je napomenula da sva ministarstva imaju mogućnosti da deo sredstava u svom budžetu izdvoje za rad sa nevladinim sektorom.

Predstavnici organizacija su zahvalili potpredsednici vlade Mihajlović na podršci ističući da će značajno unaprediti uslove za korisnike sigurnih kuća i prihvatilišta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading