MINISTAR POPOVIĆ: Srbija ispred osam članica EU u oblasti inovacija

Autor: Tanjug

Vesti

12.07.2018

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je u prethodnih godinu dana ostvarila značaj rast u oblasti inovacionih delatnosti i po prvi put se našla ispred osam zemalja članica Evropske unije na najnovijoj listi Evropskih inovacionih rezultata.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Popović

- Napravili smo značajan skok i mislim da je ovo veliki rezultat za Srbiju - rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i naveo da je Srbija na toj listi bolje pozicionirana od Mađarske, Grčke, Poljske, Litvanije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Slovačke. 

Najbolje rezultate naša zemlja pokazala je u ostvarivanju veza i partnerstava malih i srednjih preduzeća, inovaciji proizvoda i procesa, kao i u ostvarenom uticaju inovacionih aktivnosti na zaposlenost i zapošljavanje.

Bolji rezultati

Ministar Popović je na predstavljanju godinu dana rada kabineta za inovacije poručio da ovaj uspeh nije samo rezultat rada tog kabineta, koji je formiran po prvi put u Srbiji, već i drugih ministara u vladi na čelu sa premijerkom Anom Brnabić. 


Kada je reč o listi globalnih inovacija, Popović je napomenuo da je Srbija trenutno na 55. mestu, što je za sedam više u odnosu na prošlu. 

On je naveo da je uspeh, između ostalog, ostvaren i u oblasti kreiranja aplikacija za mobilne telefone.

- Tu se nalazimo na 15 mestu u konkurenciji od 126 država - dodao je Popović. 

Budžet za podršku razvoju inovacija povećan je pet puta, a preko Fonda za inovacionu delatnost dodeljena su sredstva za više od 150 inovacionih projekata. 

U okviru programa ranog razvoja i programa sufinasiranja inovacija podržali smo 25 projekata sa više od 2.4 miliona evra, a kroz program saradnje nauke i privrede odobreno je 14 projekata u iznosu od tri miliona evra, precizirao je ministar. 

Kroz Program transfer tehnologije odobreno je finansiranje za 15 projekata, sa šest potpisanih sporazuma o saradnji i približne vrednosti 300.000 evra. 

Takođe, ministar je podsetio da je kroz inovacione vaučere privrednicima i kompanijama omogućen brz i efikasan pristup uslugama javnog naučno-istraživačkog sektora, te da je do sada odobreno 116 takvih vaučera za 100 malih i srednjih preduzeća, u ukupnom iznosu više od 72 miliona dinara.


Otvoren je i Centar za inovaciono preduzetništvu na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde posluje šest studentskih kompanija. 

Popović je ukazao i na ostvaren izvoz informaciono-komunikacionih usluga iz Srbije, koji je u prošloj godini dostigao rekordnih 900 miliona evra, što je za 21,5 odsto više u odnosu na proošlu godinu. 

- To je prvi put u istoriji da je obim izvoza IKT usluga premašio izvoz voća i povrća - podvukao je ministar. 

Pored toga, raspisani su javni pozivi za tri programa koje kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj sprovodi u 2018. godini. 

Reč je o Programu podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara čija je vrednost 250 miliona dinara, Programu promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva u vrednosti od 52 miliona dinara i Programu za razvoj i promociju ženskog inovacionog preduzetništva u vrednosti od 100 miliona dinara. 

Ministar je pomenuo i značaj izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i Nišu, kao i nove zgrade jednog od najboljih insituta u Novom Sadu - Biosens instituta. 

Međunarodna saradnja

Među značajnim rezultatima je i međunarodna saradnja koja je realizovana u cilju promocije inovacionih i investicionih potencija naše zemlje, kao što je saradnja sa međunarodnim i institucijama EU u oblastima inovacija i bilateralna saradnja sa državama koje ostvaruju zapažene rezultate na polju razvoja inovacija, kao što su Švajcarska, SAD, Slovačka, Finska, Izrael, Estonija...

- Ovo je velika šansa za Srbiju. Tu je njena budućnost i u tom polju ima šta da ponudi. Nigde nema boljih mladih inženjera, a naše znanje sa tehničkih fakulteta je prepoznato svuda u svetu - poručio je ministar Popović i dodao da Srbija ima dobar osnov da napreduje u budućnosti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading