MA, ŠTA NAPRIČA! Rama: Nadam se punom priznanju Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

11.07.2018

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski premijer Edi Rama izrazio je danas nadu da će Beograd i Priština kroz dijalog pronaći rešenje, za koje kaže da bi iz ugla Tirane najbolje bilo puno priznanje nezavisnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Edi Rama

Rama je, u izjavi srpskim novinarima na marginama Samita NATO u Briselu, izrazio veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću na uloženim teškim naporima da se ide u ovaj proces i da se on završi rešenjem.

Ukazao je da između Beograda i Tirane postoji saglasnost da se ne "slažu oko ishoda“.

- Ja mislim da je puno priznanje nezavisnosti Kosova jedino rešenje ovog dugog konflikta i jedini način da se prevaziđe krvava prošlost i sukobi - kaže Rama.

Ocenio je da je sve u rukama "dva predsednika i dve strane“, dodajući da je Albanija veoma zainteresovana da se dođe do rešenje.

Istovremeno naglašava da Albanija ne govori u ime Kosova, već u korist Kosova.

- Znam da naša viđenja ne nailaze na odobravanje u Beogradu. Ali naše viđenje je da je puno priznanje najbolje za decu u Srbiji, na Kosovu, i na Balkanu - poručio je Rama.
 

Na molbu da prokomentariše njegovo viđenje situacije u kojoj se čini da Priština pravi jedan korak napred i dva unazad, na primer nasiljem nad Srbima i Markom Ðurićem, Rama je kazao da sve zavisi iz kog ugla se gleda.

- Iz vašeg ugla se čini da Priština pravi korak napred i dva unazad, a iz ugla Prištine da Beograd pravi korak napred i dva unazad. To pokazuje da dijalog nije lak, već da je težak. Sva događanja su deo prirodnog puta, na kojem ništa nije lako - tvrdi Rama.


Izrazio je uverenje da kada postoji volja postoji i put da se dođe do rešenja.

- Znam da nije lako za mog prijatelja predsednika Sbrija i poštujem njegove napore, kao i što je definitivno priznao da pitanje Kosova ne može ostati kako jeste, jer status kvo ne bi doneo ništa građanima Srbije - objasnio je Rama.

Ohrabrio je obe strane, kako kaže, da idu napred i podvukao da podržava dijalog.

- Nadam se da će Srbi na Kosovu i Albanci u Srbiji imati mnogo bolji život posle rešenja pitanja Kosova. Želeo bih da vidim da Albanci u Srbiji budu poštovani kao Srbi na Kosovu, što nije slučaj - tvrdi Rama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
ceca

11.07.2018 16:47

Rama izgleda zivi u nekom paralelnom univerzumu.

kaja

11.07.2018 16:49

Nada mu umire poslednja.

Boban

11.07.2018 16:51

Kakvom priznanju? Srbija sa svojim predstavništvom neće dozvoliti tako nešto.

Darko

11.07.2018 16:51

Teška provokacija sa Albanske strane.