Američka arhiva krije istinu o tome ko je bio Broz: TAJNI DOKUMENT CIA O TITOVOJ SMRTI

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

11.07.2018

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

CIA je objavila tajni dokument iz svoje arhive koji se odnosi na smrt Josipa Broza Tita.

CIA ima sve dokumentovano o Titu, što ni Srbija ne zna

Na papiru koji je zaveden pod datumom 4. maj 1980. godine američki obaveštajci iznose kako su došli do saznanja o tome da je Tito umro tog dana. To je, kako se čini, samo početak rasvetljavanja misterije zvane Josip Broz jer poznavaoci metodologije rada CIA objašnjavaju da će, čim je objavljen prvi dokument, za njim periodično biti puštani i ostali papiri (osim onih koji zadiru u američku državnu bezbednost).

RepublikaFoto: twitter.com/crna_gora_me
Tito sa Jovankom

U dokumentu koji je CIA objavila stoji da je informacija preuzeta 4. maja 1980. godine u 19 časova. Kao izvor navodi se Radio Bukurešt, što je poprilično zbunjujuće. Pretpostavka je da je reč o omašci, odnosno da je autor izveštaja mislio na Radio Beograd, ali kada je CIA u pitanju, nije isključeno ni da sve ima neku sasvim drugu pozadinu. Operativac američke obaveštajne agencije dalje piše ko je građanima Srbije saopštio vest, kakve su bile reakcije...

Srpski telegraf objavljuje koje bi najveće misterije vezane za Titovo ime mogla da rasvetle nova dokumenta koja CIA bude objavljivala

 

POSTOJALA SU DVA BROZA

Čovek koji se predstavljao kao Tito nije pravi Josip Broz. To je, prema priči američkog vojnika Marjana Džona Markula, bio ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine.

Ta priča stoji u belešci FBI iz maja 1955. Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog veka razgovarao s pravim Titom u Jugoslaviji, kao i da su se nedugo nakon "nestanka" opet sreli Parizu.

Drugi put on se sastao sa Titom u Zagrebu 1953. godine, kada je definitivno shvatio prevaru, pošto je Maršal potpuno ignorisao njega i njegovu suprugu, kao da ih nikada nije upoznao.
Markul je agentima FBI ispričao da je pravi Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu. Druga stvar koja ga je začudila bila je to što je novi Tito znao da svira klavir jer je bio uveren da onaj prvi to nije imao gde da nauči.

U KUĆI CVEĆA DŽAK S PESKOM

U kovčegu koji je prevezen od Savezne skupštine do Kuće cveća 8. maja 1980, umesto tela Josipa Broza, bila je vreća peska prekrivena zastavom.

Bivši načelnik SDB Obren Đorđević nazvao je sahranu Maršala njegovom poslednjom prevarom, a njegovo svedočenje o Titovoj sahrani zabeležio je novinar Marko Lopušina.

- Tajna služba je Tita sahranila pre sahrane. Đorđević je priznao da je u kovčegu bila vreća s peskom, a kada je kovčeg spuštan u grob, taj deo bio je zatamnjen i na televiziji se ništa nije moglo videti. U tom momentu u Kući cveća bila su dva kovčega jedan preko drugog. U prvom je bilo telo i on se nije mogao videti. Drugi kovčeg, napunjen peskom, spušten je tokom ove predstave - navodi Lopušina.

Foto: ST/D. KADIĆ

JEO HRANU KOJU MU JE SLALA NASA

O Titovoj bliskosti sa Amerikancima svedoči i ono što se dešavalo poslednjih meseci njegovog života, koje je proveo u bolnici u Ljubljani. Njegov lični batler, a potom kuvar Slovenac Joža Oseli ispričao je detalje o njegovim poslednjim danima pred smrt.

- Mi smo se brinuli o ishrani za predsednika i doktorski konzilijum. Moja supruga Metka se brinula za tu ishranu. Imate i danas zapisano koliko je kašika pojeo za svaki obrok jer se sve merilo u kalorijama. Kad nije više išla normalna hrana, dobili smo tu hranu od NASA iz Amerike, konzerve za astronaute, a onda se, na kraju, prešlo samo na infuziju - rekao je Oseli.

KORISTIO ČAK DEVET IMENA

U prvom tajnom izveštaju koji je tokom Drugog svetskog rata sačinio Gestapo navodi se da je Broz imao čak devet identiteta.

Pored imena Josip Broz, Tito je imao dokumenta i na sledeća imena: Tihomir Tom(č)ić, Kamilo Horvatin, Ivan Brozović, Filip Filipović, Niderle Lebedev, Josip Tomanek, Jozef Vaclaj, Toša Tišmar... To su samo neki od identiteta koje su pripadnici Gestapoa pripisivali osobi s nadimkom Tito.

BIO ČLAN MISTIČNOG VATIKANSKOG REDA

Josip Broz sahranjen je kao pripadnik tajnog vatikanskog reda Piligrinskih fratara, poklonika Svete Gospe Fatimske, tvrdi se u nekoliko knjiga koje su objavili srpski autori u dijaspori.

Upravo zbog toga, kako navode, Titova poslednja želja bila je da umre u katoličkom delu Jugoslavije, što se i obistinilo jer je preminuo u Ljubljani, a tamo su mu u najvećoj tajnosti Piligrinski fratri održali posmrtni obred pre nego što je telo prebačeno u Beograd.

RepublikaFoto: instagram.com/elonmusk

PREVARIO AMERE ZA SVEMIRSKI PROGRAM

Jugoslavija je razvijala svoj svemirski projekat pod tajnim nazivom Program 505, tvrdi više američkih istoričara i istraživača. Ime je dobio po lokaciji za testiranje svemirske tehnologije, u blizini Bihaća, u sklopu najvećeg podzemnog aerodroma "Željava". Tito je taj program prodao Amerikancima, ali se ispostavilo da im nije bio od koristi, pa su tražili da SFRJ vrati čak 20 milijardi dolara. Upravo zbog te prevare, pošto novac nikada nije vraćen, doneta je odluka da Jugoslavija mora biti razbijena, što je kasnije i sprovedeno u delo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading