OVO JE KOMPLETNI IDIOT: Tomin sin srušio kuću Đure Jakšića

Autor: J. J. M. - M. S. - A. M.

Vesti

10.07.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika sramota za Kragujevac! Gradsko rukovodstvo s gradonačelnikom Radomirom Nikolićem na čelu srušilo je kuću u kojoj je živeo i stvarao čuveni srpski pisac i slikar Đura Jakšić. Da sve bude još crnje, na tom mestu biće izgrađen objekat u kom će, između ostalog, vinari izlagati svoja vina.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Sramota: Srušena kuća Đure Jakšića u Kragujevcu

Objekat iz 19. veka u strogom centru grada propada godinama, a u subotu su bageri konačno okončali tužnu sudbinu ovog zdanja, u kom je umetnik boravio tokom službovanja u Kragujevcu. Da podsetimo, sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića postavljen je na mesto prvog čoveka grada pre četiri godine.

SRLJANJE U PROPAST

Umesto da bude zaštićena kao objekat kulture, kako i dolikuje ovako značajnom imenu srpske umetnosti, kuća je godinama predstavljala ruglo grada. Zbog nemara je pre sedam godina počela da se obrušava i predstavlja opasnost po građane, a vlast do danas nije uradila ništa da objekat sanira.

Umesto toga, doneta je odluka o rušenju i izgradnji nove kuće, u kojoj će, kako su nam juče odgovorili iz gradske uprave, biti realizovan projekat "Vinski hab".

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Za to je izdvojeno čak 20 miliona dinara. Za te pare kuća je mogla da bude kompletno obnovljena uz zadržavanje autentičnog izgleda i očuvanje sećanja na jedno od najslavnijih imena srpske kulture. Ne čudi, stoga, što je ovakav potez gradske vlasti izazvao gnev Kragujevčana.

Istoričar Srđan Cvetković kaže da ovo govori o našem odnosu prema velikanima:

- Sređivanje takve kuće ne bi bio veliki izdatak, ali to sve govori o našoj kulturi sećanja. Mi generalno imamo malo spomenika i muzeja, dok su, recimo, u Mađarskoj svesni da prošlost utiče na sadašnjost i budućnost. U tome se ogleda duh naroda.

Reditelj Dragoslav Bokan ovakvu nebrigu o kulturnom nasleđu izjednačava sa izdajom.

20 MILIONA DINARA BIĆE IZDVOJENO ZA IZGRADNJU NOVOG OBJEKTA NA MESTU KUĆE ĐURE JAKŠIĆA

- Čuvanje kulturnog nasleđa i sećanje na najvažnije sunarodnike je najvažniji posao i kulturni zavet za sve civilizovane zemlje. Po tome se one i razlikuju od onih koje srljaju u propast zaboravljajući. Kada je reč o Srbiji, ova dužnost je od suštinskog nacionalnog značaja, važnija je od bilo kog drugog slučaja u drugim zemljama.

GREŠKE U NIZU

Nataša Jovanović, generalna sekretarka SRS i rođena Kragujevčanka, živela je u kući preko puta nekadašnjeg doma Đure Jakšića u Karađorđevoj ulici. Kaže da je veoma potresena i zgrožena rušenjem, kao i većina Kragujevčana.

- To je samo još jedan loš potez nesposobnog gradonačelnika Kragujevca. Aktuelna vlast sa Radomirom Nikolićem na čelu morala je da sačuva tu kuću. Ona jeste godinama propadala, ali dolaskom Radomira Nikolića desio se ovaj strašni epilog.

Ivan Dubljanin, predsednik kragujevačkog odbora DS, kaže da novi objekat neće imati nikakve veze sa likom i delom Đure Jakšića.

- Sramota je ono što se desilo sa kućom, bila je u toliko lošem stanju i, umesto da nadležni nešto preduzmu, kao da su čekali da se sruši. Sada gradske vlasti, umesto da su sačuvale autentičnu kuću, grade novi objekat. A u njemu će samo jedan ćošak biti posvećen Đuri Jakšiću.

REAKCIJE

Slavica Đukić Dejanović, SPS

Đura Jakšić je jedan od simbola Kragujevca i sećanje na njega se ne sme ugasiti. Nadam se da će na mestu njegove kuće biti izgrađen objekat koji će sačuvati sećanje na njegov boemski život i kuću u kojoj je živeo

Vjerica Radeta, SRS

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

Kuća je dugi niz godina propadala, ali to nije opravdanje za one koji su je sada srušili. Treba ispitati ko je to i kako odobrio u Kragujevcu da bi na tom mestu izgradio izgleda nekakav hotel. To je pitanje za gradonačelnika Radomira Nikolića

Miloš Vučević, SNS, gradonačelnik Novog Sada

Takav objekat mora da se sačuva jer to može biti spomenik i turistička atrakcija i nijedan grad to sebi ne treba da dozvoli. Ne znam tačno šta se i kako dešavalo sa kućom, ali to nije lepa vest

Vule Žurić, pisac

Ništa neobično imajući u vidu odnos nadležnih za kulturu prema našoj kulturnoj baštini. Tome u prilog ovih dana govore i nezadovoljni arheolozi zbog nestručne rekonstrukcije ostataka rimskih zidina u Sremskoj Mitrovici

KO JE BIO ĐURA JAKŠIĆ?
Đura Jakšić je bio pesnik, slikar, dramski pisac i učitelj

Rođen 8. avgusta 1832. u Srpskoj Crnji

Radio kao seoski učitelj i nastavnik crtanja u gimnazijama u Kragujevcu, Beogradu i Jagodini
Boem koji je dane provodio u beogradskim kafanama "Tri šešira" i "Dva jelena" u Skadarliji
Umro 16. novembra 1878. godine u Beogradu, gde je i sahranjen na Novom groblju
Najpoznatije slike: "Devojka u plavom", "Knez Lazar", "Noćna straža"
 Najpoznatije pesme: "Otadžbina", "Na Liparu", "Kroz ponoć nemu"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Erak

10.07.2018 15:43

Kad radnik ide u kafanu i pije do besvesti, on je alkoholičar, a kad isto radi umetnik, onda je boem.