KO ĆE DA GLUMI RATKA MLADIĆA? Traže pare od Srbije za film o SREBRENICI!

Autor: blic.rs

Vesti

08.07.2018

21:54

Producenti filma o stradanju u Srebrenici iz 1995, koji priprema nagrađivana rediteljka iz Bosne i Hercegovine Jasmila Žbanić, zatražiće finansijsku pomoć od Srbije.

twitter.com/S_Rabinal
Srebrenica

Oni planiraju da ponude Srbiji da uđe u koprodukciju projekta koji se bavi jednom od najbolnijih tema u njenoj skorijoj istoriji a čiji je jedan od protagonista ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, prvostepeno osuđen u Hagu na doživotnu robiju zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Pomoć u realizaciji nekog projekta deli se preko Filmskog centra Srbije koji ima Konkurs za manjinske koprodukcije i na kojem su poslednjih godina sredstva dobijali značajni reditelji iz regiona poput Dalibora Matanića i mnogih drugih.

Jasmila Žbanić (44), uz oskarovca Danisa Tanovića, predvodi grupu filmskih stvaralaca iz BiH koja se formirala i oglasila posle rata. Za film "Grbavica" je 2006. nagrađena Zlatnim medvedom u Berlinu. To delo se pamti po maestralnoj ulozi Mirjane Karanović, a u Beogradu je prikazano praktično odmah posle Berlina, dan po završetku zvaničnog programa Festa u Sava centru kao poseban dodatak te manifestacije.

Govoreći o pripremi filma o Srebrenici za bosanske medije ona je navela da joj je partnerka u tom projektu Đemila Talić Gabrijel, koja živi u Australiji i koja je bila producentkinja u njenom prethodnom ostvarenju “Za one koji ne mogu da govore”.

Ratko Mladić

Nedavno se nedeljnik NIN bavio ovom temom i tom prilikom citirane su reči Jasmile Žbanić prenete iz bosanskohercegovačkih medija.

- To je jedna vrlo teška tema. Govorimo o trenutku istorije koji je mogao da bude drugačiji za 8.000 ubijenih da je samo neko imao hrabrosti i doneo drugačiju odluku. Za mene, ovo je jedna vrlo emotivna priča o Evropi i mojoj zemlji. Ima puno ljudske dvosmislenosti u onome što znamo o Srebrenici. Kada počnete da istražujete, onda vidite koliko dimenzija je bilo u Srebrenici. Svi imamo neko iskustvo kada smo bili prisiljeni da radimo stvari zbog kojih posle žalimo. Zašto nismo učinili nešto da bude drugačije - rekla je Žbanićeva.

Projektovani budžet za film o Srebrenici, koji prema podacima sa portala Skrindejli (screendaily.com) ima radni naslov “Quo vadis, Aida”, iznosi oko 4,5 miliona evra. Neke zemlje su se već uključile u rad na filmu kao što su Nemačka i Švajcarska, a na pomenutom portalu piše da ga je i Norveška podržala.

Glumačka podela još nije obelodanjena pa ni to ko će igrati Mladića.

 

 

 

Komentari (0)

Loading