NORVEŠKA PREMIJERKA: Ulaskom u EU, Srbi neće izgubiti svoj identitet

Autor: Tanjug

Vesti

07.07.2018

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Norveške Erna Solberg kaže da Srbi koji misle da će ulaskom u EU izgubiti nacionalni identitet, ne shvataju da je njihova istorija deo evropske.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Solbergova i Vučić

- Smatram da možete zadržati svoj nacionalni identitet i kutlurno nasleđe i ujedno biti članica EU - rekla je Solberg u intervjuu za sutrašnji Blic.

Norveška premijerka, koja je nedavno boravila u Beogradu, gde se sastala sa najvišim srpskim zvaničnicima, misli da Srbi čak dobjaju dimenziju.

Kaže da je videla našu istoriju i da svi ti koraci u našoj istoriji deo su evropske istorije. 

- Isto je i sa Grcima, Rimljanima... Ali mi smo različiti u različitim delovima Evrope. Imate evropski identitet u Evropi i svoj nacionalni identitet. Nisam primetila da su Francuzi postali manje Francuzi zato što su deo EU. Naše komšije Finci postali su dobri Evropljani, ali i dalje veoma ''finski" - kaže Solbert i dodaje da je činjenida da delimo neke zajedničke vrednosti.

Dalje kao primer navodi Norvešku za koju kaže da se nalazi u uglu izvan starih civilizacijskih evropskih procesa, ali i dalje, dodaje, u našoj kulturi dosta toga dolazi iz zajedničke evropske kulture.

- Mislim da ponekad dobijate snažniji identitet zbog onoga za šta se vaša nacija zalaže kada ste deo takve unije - kaže norveška premijerka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading