VASILJKOVIĆ DO KRAJA GODINE NA SLOBODI: Hrvati smanjili kaznu kapetanu Draganu

Autor: M. R. I.

Vesti

06.07.2018

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je za godinu i po dana kaznu zatvora Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao Kapetan Dragan i pravosnažno ga osudio na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj, objavljeno je na sajtu tog suda.

RepublikaFoto: Tanjug/Mario Strmotić
Kapetan Dragan u pritvoru skoro 13 godina

Vasiljković je u pritvoru već skoro 13 godina, što mu se uračunava u kaznu. Prema novoj presudi, ostalo mu je da u zatvoru provede još oko pola godine, a ima pravo i da traži uslovni otpust.

Drugostepenom presudom ispravljena je greška u povredi krivičnog zakona u osuđujućem delu prvostepene presude, navodi se u kratkom obrazloženju odluke Vrhovnog suda Hrvatske.

Naime, Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji, gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao krivična dela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svedoci lažno svedočili.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Cilj im je da se on po svaku cenu osudi kao simbol otpora prema ustaštvu Tuđmana

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta za Srpski telegraf kaže da je ovo još jedan dokaz da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno.

- Postupak protiv kapetana Dragana je montiran i politički motivisan s ciljem da se on po svaku cenu osudi kao simbol otpora prema ustaštvu Franje Tuđmana. Činjenica je da do sada nisu izveli nijedan valjani dokaz da je on kriv za sve što mu se stavlja na teret - smatra Linta.

Šta mu se stavlja na teret:

- postupao protivno odredbama Ženevske konvencije

- tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije

- oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na bekstvo, pljačkana imovina, ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar tokom napada na Glinu jula 1991.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading