BRNABIĆEVA ZADOVOLJNA REZULTATIMA RADA VLADE: Svaki dan razmišljamo kako da ispunimo obećanja

Autor: Tanjug

Vesti

05.07.2018

15:43 >> 15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Cela Vlada Srbije i ministri su radili posvećeno i jako sam zadovoljna postignutim rezultatima", izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Predsednica Vlade Srbije i ministri u Subotici

Ona je u Subotici gde predstavlja rezultate rada vlade ocenila da su rezultati pomerili Srbiju napred.

- Vlada koju vodim je otvorena, dostupna i pristupačna gradanima, orijentisana na rezultate i razmišlja tako da svakog dana ispunjava obećanja - rekla je Brnabić i naglasila da je Vlada Srbije tim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da zajedno nastavljaju reforme.

U prvoj godini rada Vlade Srbije penzije su povećane za pet odsto, biće ukinute mere smanjenja penzija koje su donete 2014. godine, rekla je Brnabić i istakla da je povećana i minimalna cena rada.

Među najvažnijih deset rezultata u prvih godinu dana rada Vlade, navela je i bolje uslove poslovanja i bolju poziciju Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke na kojoj trenuno zauzima 43. mesto među 190 zemalja što je najbolja pozicija Srbije ikada.


U prvoj godini rada vlade zaključeno je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim invcestitorima čime je obezbeđeno 9.227 novih radnih mesta.

Brnabić je istakla da je Srbija privukla čak 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se očekuje za ekonomiju naše veličine čime se Srbija zauzela prvo mesto po indeksu privlačenja investicija u konkrenciji 94 zemlje.

Premijerka je među 10 najvažnijih rezultata navela uvođenje informatike i računarstva kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, zatim uvođenje elektronskog dnevnika i upis više od 40 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama.


Kada je reč o digitalizaciji istakla je da je otvoren Centar digitalne poljoprivede na Institutu Biosens u Novom Sadu, kao i da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma dok je u Beogradu otvoren prvi Državni data centar.

Kao jedan od rezultata navedeno je i puštanje u saobraćaj 36 kilometara autoputa na Koridoru 10 i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja na Žeželjevom mostu u Novom Sadu.
RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ministri pozdravljaju predsednicu Vlade Srbije koja se potom obratila novinarima

Otvoren je novi Klinički centar u Nišu koji je najsavremeniji i najmoderniji u ovom delu Evrope i usvojen je zakon o izgradnji stanova za pripadnike službe bezbednosti.

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja uvršteno je u glavne rezultate Vlade.

Nastavilo se sa uvođenje eletronske uprave, a usvojeni su Zakoni o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi. 

Premijerka je podsetila da je uvedena automatska overa zdravstvenih kartica i da je projekat "Bebo, dobro došla na svet" ušao u svoju drugu fazu, te da je uveden "eRecept" koji omogućava automastko izdavanje recepata za hronične bolesnike.

Govoreći o populacionoj politici navedeno je usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i izmena i dopuna Strategije za podsticanje rađanja u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dete.

Kao rezultat prvih godinu dana rada Vlada Srbije navedena je zaplena 1.107 kg narkotika, otkrivanje 19 nelegalnih laboratorija za proizvodnju droge i nabavka aviona za potrebe RV i PVO Vojske Srbije.

Otvaranje četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je kao jedan od glavnih rezulatat kada je reč o evropskim integracijama i međunarodnoj saradnji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading