Vučić: Balkan da deluje jedinstveno i kada Evropa ne deluje tako

Autor: Tanjug

Vesti

04.07.2018

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, nakon sastanka "balkanske četvorke" u Solunu, da ove četiri zemlje, u uslovima kada Evropa ne deluje uvek jedinstveno, treba da deluju jedinstvenije i rešavaju probleme na poluostrvu, te istakao da je ovaj format veoma važan za našu zemlju, ali i budućnost sve četiri države Balkana.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon sednice Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Bugarske i Rumunije, kazao da je zadovoljan ovim susretom, iako je, kaže, kao pravi Srbin uvek narmšten i nešto mu uvek nedostaje.

- Za Srbiju je važno jer smo dobili podršku na evropskom putu od naših priajtelja, važno jer ćemo zajednički raditi na mnogim projektima. Razgovarali smo o putnoj komunikaciji, železničkim prugama, gasnim interkonekcijama - duže i ozbiljnije, odgovornije nego ikada - preneo je on.

Vučić je kazao da su Grčka i Bugarska predložile zajedničke takse i tarife, koje se tiču ranijih predloga Dunavske komisije, koja se tiče saobraćaja i transporta.

- To može da donese ogromnu korist za sve zemlje, da možemo na jedinstven način sve da administriramo. Ovo će doneti ekonomsku korist stanovnicima naših zemalja - uveren je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Konstatovao je da je putna povezanost Srbije i Rumunije veoma loša, zbog čega je na ovom sastanku razgovarano o autoputu Pančevo-Vršac-Temišvar. Takođe, kako je dodao, sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarao je o železničkoj pruzi Beograd-Skoplje-Solun. On je obavestio prisutne da Srbija završava svoje puteve, da će završiti svoj deo autoputa do Gradine, bugarske granice, kao i granice sa Makedonijom, sve što se decenijama nije radilo.

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, zahvalio je Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj što su spremne da čuju i saslušaju stav Srbije.

- Nikada se nisam mešao u suverena pitanja drugih zemalja, a tako ni oko imena vašeg severnog suseda, ali nema sumnje da je i u Srbiji, za svakog stanovnika naše zemlje koji vidi da su dve strane, koje su imale suprostavljene stavove, postigle dogovor, dobra vest, dobra vest za ceo region. Želim da se na takav način nastavi ubuduće, ne ulazeći u pojedinačne ineterese zemalja - objasnio je on.

Vučić je kazao da je važno da ove četiri zemlje, u uslovima kada Evropa ne deluje uvek jedinstveno, one deluju jedinstvenije i rešavaju probleme na ovom poluostrvu.

- Sve što bi odlagali, ubuduće vratilo bi nam se kao bumerang - naglasio je on.

Vučić se našalio sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim da je bio domaćin svih skupova u ovoj godini, dodajući da je čekao kada će i Generalnu skupštinu UN u Bugarskoj da organizuje.

- On će i naš sledeći susret u Varni organizovati u Varni, ali i Beograd će biti domaćin pre kraja godine - naglasio je on.

Vučić je izrazio uverenje da je moguće da ove četiri zemlje donesu zajedničke odluke, a da će jedinstven sistem tarifa i taksi olakšati život građanima.

- Mislim da možemo još da približimo tako prijateljske narode - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Futurista

05.07.2018 08:50

Vucic svojim izjavama pokazuje prave drzavnicke sposobnosti!!

Waffenruhe

05.07.2018 09:59

Izjave drzavnika!

BIN

05.07.2018 10:55

Vucic je odgovoran i sposoban politicar.

Pljuckavac

05.07.2018 10:57

Tesko je to ostvariti ali ne smemo se predavati i odustajati