VUČIĆ PO DOLASKU U SOLUN OTVORIO KARTE: Kosovo tema ispred svih

Autor: Tanjug

Vesti

04.07.2018

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Solunu, pred početak sastanka kvadrilaterale, da će od Grčke i Rumunije, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, tražiti da ostanu čvrste u svom stavu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Čekaju ih iscrpni razgovori: Cipras, Danćila, Vučić i Borisov

- Ja ću govoriti o odnosu Beograd i Prištine i nastavku dijaloga. Dve od tri zemlje (učesnice sastanka) nisu priznale Kosovo i od njih ću tražiti da ostanu čvrste u svom stavu. A našim bugarskim prijateljima ću pokušati još jednom da objasnim koji su naši stavovi - rekao je Vučić.

Na pitanje o nedavnoj opasci Johanesa Hana da nije Kosovo "sve i svja" kad je reč o napretku Srbije na putu ka EU, Vučić je rekao da na sastancima sa stranim državnicima, koji obično traju dva sata, od 120 minuta razgovora, o Kosovu razgovaraju 119 i po minuta.

- A, pola minuta pred izlazak na konferenciju za novinare pričamo o ostalom. Prosto ljudi treba znaju i da ne pomisle da postoji neka druga tema koja može da se meri i poredi sa Kosovom - rekao je Vučić srpskim novinarima. 

- To znaju i naši međunarodni, pre svega zapadni partneri, a drugo je predstava za javnost - dodao je on. 

Upitan da li ima li šatl diploamtije na dnevnom nivou i šta se sada dešava sa pregovorima, on kaže:

- Lagao bih ako bih rekao da nemamo svake nedelje neki razgovor. Imamo, što je i normalno. Da li ima pomaka, da li se dogodilo nešto značjano - nije. To je sve što mogu da kažem, sve ostalo ne bi bilo fer i ne bi bilo tačno - zaključio je Vučić. 

Vučić: Srbija je nezavisna, nismo ničiji patrljak

- Nisu ni Amerinkanci, Evropljani, ni Rusi ni bilo ko, ti koji će da vode politiku Srbije, već politiku vode građani Srbije - poručio je Vučić.


On je tim rečima prokomentarisao ocene dopisnika Komersanta Genadija Sisojeva da ni Zapad ni Rusija nisu zadovoljni kako je primljen predsednik Ukrajine Petro Porošenko u Srbiji.

- Politiku Srbije vodi rukovodstvo koje biraju građani Srbije, mi smo nezavisna zemlja, ponosnih i dostojanstvenih ljudi. Imamo svoje interese i svoju politiku, a ne tuđu, nismo ničiji ni patuljak ni patrljak, da neko nama upravlja - rekao je Vučić.

Kako je dodao, njega ne može da pozove bilo ko iz SAD, EU ili bilo koje zemlje da mu zapoveda šta će da uradi i upitao šta je nama Ukrajina ikada nažao učinila.

Srećan je, kaže, i zadovoljan tekstom Sisojeva, jer zaista niko drugi, zadovoljan ili ne, ne vodi politiku naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading