VUČIĆ DOPUTOVAO U SOLUN: Evo o čemu će se razgovarati na sastanku "balkanske četvorke"

Autor: Tanjug

Vesti

04.07.2018

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Solun, gde učestvuje na sednici Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Bugarske i Rumunije, koja će biti održana u Solunu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksis Cipras i Aleksandar Vučić

Kvadrilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Grčke Aleksisa Ciprasa, predsednika Vlade Republike Bugarske Bojka Borisova i predsednice Vlade Rumunije Vjorike Danćile biće, kako je najavljeno, najvećim delom posvećen infrastrukturnim projektima u cilju međusobnog povezivanja četiri zemlje i celog regiona. 

Infrastruktura u fokusu

Predsednika Vučića i ostale visoke goste u Solunu dočekao je grčki premijer Cipras, uz veliko interesovanje novinara. 


Prema najavi skupa, nakon dočeka gostiju, biće održan sastanak predstavnika četiri balkanske države. 

Potom će razgovori biti nastavljeni na radnoj večeri, nakon koje će se učesnici obratiti medijima.

Inače ovo je 4. po redu sastanak "balkanske četvorke". 

Prethodni sastanak "četvorke" održan je u Bukureštu, krajem aprila, kada je predsednik Vučić zahvalio Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj na snažnoj podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu, i poručio da Srbija želi da bude prva sledeća zemlja članica EU. 

Vučić je tada najavio i formiranje Radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija, a bila bi angažovana na konkretizaciji dogovorenih projekata, kako bi spremno dočekali Samit Kina + 16, koji će se održati 7. jula u Bugarskoj. 

Ne manje važan rezultat tešnje saradnje četiri zemlje, kako je tada predočeno, jeste i uvećanje robne razmene naše zemlje sa partnerima iz "četvorke", što je praćeno rastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje. 


Ključno je ipak da su ostale članice "četvorke" - zemlje članice EU, te je Srbiji utoliko značajnije partnerstvo u okviru ove regionalne inicijative. 

Na sastanku u Bukureštu bilo je reči i o autoputu Temišvar - Beograd, autoputu ka Buvgarskoj, zatim ka Skoplju ali i kako modernizovati prugu Niš-Dimtrovgrad - bugarska granica, kako ojačati digitalnu infrastrukturu. . . i rešiti neke probleme kao što je onaj na Ðerdapu. 

To će svakako biti teme i solunskog sastanka. 

Samit u Solunu 2003.

Prethodni sastanak u istom formatu održan je početkom decembra 2017. u Beogradu, a prvi - oktobra prošle godine, u Varni, na kojem je pokrenuta ideja o oživljavanju zaključaka samita u Solunu 2003, kada je inače usledio talas proširenja EU. 

Tada je i dogovoreno da se u maju ove godine održi samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji, te najavljeno da će predsedavanja EU Bugarske u prvoj polovini 2018. i Rumunije 2019. biti "zajedničko balkansko" predsedavanje Uniji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading