Izbio veliki SUKOB između patrijarha i Amfilohija, a razlog je KOSOVO?!

Autor: Alo.rs, Republika

Vesti

02.07.2018

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sprema udar na patrijarha Irineja zbog Kosova, saznaje "Alo!".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/S.RADOVANOVIĆ
Patrijarh Irinej i Amfilohije

Prema saznanjima "Alo!-a", mitropolit Amfilohije javno se oglušio na naredbu patrijarha Irineja, koja je glasila da sveštena lica i vladike SPC ne izlaze više u javnost sa svojim stavovima o Kosovu nakon usvojene deklaracije Crkve o KiM. On je time ušao u otvoren sukob sa patrijarhom, a nije ne moguće i da se održi vanredni Sabor SPC zbog ovog sukoba.

- Amfilohije je svojim izrečenim stavovima na Vidovdan u Gračanici poslao jasnu poruku patrijarhu Irineju i rekao šta misli o njegovoj preporuci da vladike više ne govore o Kosovu nakon donesene zajedničke deklaracije o KiM. Ko zna šta će se iz toga izroditi. Poznato je da je Amfilohijeva struja odavno želela da se organizuje vanredni Sabor na kojem će se raspravljati i o sudbini patrijarha, te nije nemoguće da se to sada i dogodi - kaže  izvor iz vrha SPC.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, Amfilohije je ubeđen da mu niko ništa ne može u Crkvi, pa se zato tako i ponaša.

- Oko sebe je okupio ugledne vladike, a i one umirovljene, pa sada misli da je uhvatio boga za bradu - kaže  izvor "Alo!-a".

Verski analitičar Draško Đenović kaže za "Alo!“ da je patrijarh zabranu iznošenja stavova o Kosovu izrekao vladikama jer mu je najverovatnije dosta praznih priča.

- Svima su puna usta Kosova, a niko ništa ne preduzima. Najlakše je govoriti o Kosovu iz Beograda i Crne Gore. Amfilohije iz Podgorice brani Kosovo, a iz Ohrida ubira novac. Neka ide na Kosovo i tamo živi sa narodom, pa tako uradi nešto za Crkvu, a ne ovako. On je državljanin Crne Gore i neka prvo počisti u svom dvorištu i mitropoliji - rekao je Đenović i dodao da nije tajna da je mitropolit Amfilohije moćan, kao i da voli politiku.

- Znate, on se za vreme Vlade Vojislava Koštunice ponašao kao premijer - rekao je Đenović i istakao da veruje da će patrijarh Irinej da oćuti na ove napade.

- Svašta može da se desi, možda se i na nekom Saboru pokrene pitanje poslušnosti, ali verujem da će Irinej ipak da ućuti - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading