POČUČA I JOŠ PET SRPSKIH DOBROVOLJACA NA ISTRAGOM KIJEVA

Autor: Tanjug

Vesti

27.06.2018

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred Generalnim tužilaštvom u Ukrajini vodi se istraga u vezi sa navodnim učešćem šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, stoji u dokumentu koji je Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavilo Generalno tužilaštvo Ukrajine.

Foto: Ilustracija

Državljani Srbije obuhvaćeni su istražnim postupkom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani, kako prenosi RSE, proruskih separatista kao deo ekstremne desničarske organizacije "Unité Continentale“.

- Utvrđeno je da je od jula 2014. godine u agresivna borbena dejstva protiv Ukrajine na području Donjecke i Luganjske oblasti u sastavu nelegalnih oružanih formacija stvorenih od strane Ruske Federacije i njoj podređenih, uključeno 54 strana lica, članova organizacije ''Unité Continentale'': 6 državljana Srbije - Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Počuča, Radomir Živković, Bratislav - navodi se u dokumentu, prenosi RSE.

Među ovih 54 lica, kako se dodaje, nalazi se i 10 državljana Španije, 21 državljanin Italije, 1 državljanin Moldavije, 1 državljanin SAD-a, 2 državljana Finske, 11 državljana Francuske, 2 državljana Češke, 1 državljanin Belorusije i 1 državljanin Letonije.

Pripadnici pomenute organizacije "sistemski prolaze vojnu obuku u bazama u gradu Rostov na Donu u Ruskoj Federaciji“, stoji u dokumentu, a „organizacija ''Unité Continentale'' održava stalne kontakte sa liderima ruske nevladine organizacije "Međunarodni evroazijski pokret“. 


U vezi sa ovim slučajem Generalno tužilaštvo Ukrajine se prošle godine obratilo nadležnim organima SAD-a, Francuske, Španije, Italije, Moldavije, Finske, Češke Republike i Srbije i zatražilo sprovođenje odgovarajućih postupaka prema navedenim osobama i neophodna dokumenta koja se odnose na njih. 

Srbija, tvrdi RSE, na taj zahtev nije odgovorila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading