SLUČAJ PROTIV RADIKALA HAG PREBACIO U SRBIJU: Tužilac protiv te odluke!

Autor: Tanjug

Vesti

27.06.2018

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haško tužilaštvo usprotivilo se danas odluci Mehanizma u Hagu da se slučaj protiv dvoje radikala, Vjerice Radete i Petra Jojića, ustupi sudu u Srbiji, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Vjerica Radeta

Tužilaštvo, koje je u svojstvu "prijatelja suda" (amicus curiae), zatražilo je da slučaj ostane u Mehanizmu i da se sudi u Hagu.

Takođe, zatražilo je da se odbaci odluka kojom se povlači nalog tribunala za hapšenje dvoje radikala, zatim je zatraženo da se ponovo izda nalog za hapšenje i nalog za prebacivanje dvoje optuženih radikala pred sudije Mehanizma kao i da se ukinu novi međunarodni nalozi za hapšenje i nalog da se optuženi predaju vlastima u Srbiji. 

Odluku o ustupanju sudovima u Srbiji doneo je sudija Mehanizma 12. juna ali, kako je tužilaštvo navelo, nisu uzete u obzir brojne činjenice.

Kako je navedeno u obrazloženju žalbe tužilaštva, Srbija nije izvršavala naloge Suda u Hagu niti je dala obrazloženje za neuspeh da ih izvrši, a takođe nije uzeta u obzir činjenica da je Sudsko veće 2016. godini ukazalo predsedniku Tribunala da Srbija ometa tok pravde.

Dalje je navedeno da nisu uzete u obzir ni činjenice navedene u optužnici, a to je da su optuženi svojim mešanjem imali nameru da utiču na sudski postupak u Hagu, kao i da zaštićeni svedoci imaju stalne strahove zbog sigurnosti svoje i svojih porodica posle saradnje sa tužilaštvom, te da su strahovi svedoka takvi da su izrazili nespremnost da sarađuju s vlastima Srbije direktno.

Hag Radetu i Jojića ustupio Srbiji


Takođe, u žalbi je navedeno i da je činjenica da je tužilaštvo uključeno u postupak više od sedam godina te ima daleko veće i detaljnije poznavanje slučaja nego srpske vlasti.

Radetu i Jojića, tužilaštvo tereti za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno da su navodno zastrašivali svedoke u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti UN o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Srbija se izjasnila da prihvata da sudi radikalima, a tome se usprotivilo tužilaštvo. Sudija Mehanizma je doneo potom odluku da se slučaj ustupi Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading