MLAĐA ZNA GDE SU PARE: Evo koji je biznis pokrenuo Dinkić

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

26.06.2018

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji predsednik stranke G17 plus i ministar u nekoliko vlada Srbije Mlađan Dinkić osnovao je firmu koja se bavi trgovinom na veliko računarima, računarskom opremom i softverima.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Finansijski bogovi, pogledajte me: Mlađan Dinkić

Dinkić, koji je 2014. registrovao firmu za konsultantske usluge "MD solution", pre tri meseca postao je i trgovac. Novo preduzeće pod nazivom "MD2 digital", gde se vodi kao jedini vlasnik, osnovao je sa 220.000 dinara 19. marta na luksuznoj lokaciji u Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu. Za direktora je postavio 42-godišnjeg Lazara Jovičića, njegovu očigledno desnu ruku, s obzirom na to mu je Jovičić direktor i u konsultantskoj firmi.

- Dinkić je nekoliko puta javno rekao da ne razmišlja da se vraća u politiku. U privatnim vodama je četiri godine, na konsultantskim uslugama godišnje zarađuje milione i očigledno je da mu se privatan posao osladio. Trgovima računarima i softverima u vreme rapidnog uspona IT sektora u Srbiji može mu doneti samo još veću zaradu. U prilog toga govori i to da će Srbija ove godine dostići izvoz IT usluga vredan milijardu evra, ali i činjenica da je prošle godine na FON-u zabeležen rekordan broj prijava - kaže dobro obavešten izvor "Blica".

Dinkić koji se iz politike povukao 2014, kada URS nije prešao cenzus, osnovao je svoju prvu privatnu firmu "MD solution" sredinom te iste godine sa udelom od 65 odsto.

Firmu je pokrenuo sa Dragijanom Radonjić Petrović, njegovom savetnicom u Ministarstvu privrede i finansija, koja je bila angažovana u Vladi i kao državni sekretar.

Prema podacima Agencije za privredne registre, i Dinkić i Radonjić danas su vlasnici "MD solutiona", s tim da je Radonjić i dalje manjinski partner sa udelom od 35 odsto.

Preduzeće zapošljava osam radnika, a na rezultatima koje ostvaruje pozavideo bi i vlasnik preduzeća sa mnogo više zaposlenih. Prošle godine firma je ostvarila čistu dobit od 35,1 milion dinara ili 290.000 evra. To je po zaposlenom profit od odličnih 36.400 evra godišnje ili nešto više od 3.000 evra mesečno. Interesantno je i da je ova Dinkićeva firma počela dobro da zarađuje već po samom osnivanju - u 2015. godini imala je profit od 23 miliona dinara, dok je u 2016. godini neto dobit iznosila oko 21 milion.

Odmah nakon izlaska iz politike Dinkić se angažovao i u vrhu Zberbanke u Srbiji, gde je danas član Upravnog odbora. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading