HAN O OTVARANJU POGLAVLJA: Demonstracija realne EU perspektive Srbije

Autor: Tanjug

Vesti

25.06.2018

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da otvaranje dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije znači napredovanje zemlje ka članstvu u EU.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Johanes Han

- Današnja Međuvladina konferencija je još jedna demonstracija jake i realne EU perspektive Srbije - rekao je Han na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Komesar Johanes Han koji je prisustvovao otvaranju poglavlja 33 i 13 u Lukemburgu zahvalio je Srbiji i njenom pregovračkom timu na uspehu, podsetivši da Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

- To je nešto na čemu morate da budete ponosni - kazao je Han.

On je dodao da napredak u novootvorenim poglavljima utire put ka bližoj saradnji Srbije i EU u oblasti ribolova i budžetskih i finansijskih odredbi što će, prema njegovim rečima, biti od koristi ne samo procesu pregovora već i poboljšati i život naroda u Srbiji.

- Reforme u ribarstvu osiguraće bolji kvalitet ribe na srpskom tržištu, a pravila na bužetskim odredbama zahtevaju da nacionalni poreski sistem postane predvidljiviji što će na prvom mestu koristiti poreskim obveznicima, a zatim će pomoći Srbiji da se lakše integriše u EU budžetske procedure - ocenio je Han.

On je poručio da je otvaranje dva poglavlja zasnovano na dostignućima Srbije, a da se još tri poglavlja trenutno nalaze pred Savetom. Han je i ovom prilikom podsetio da će brzina napretka Srbije u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- Srbija mora hitno da ubrza i intenzivira brzinu reformi posebno u oblasti vladavne prva - naglasio je komesar Han.

Ovom prilikom on je naveo završetak ustavnih reformi koje se odnose na oblast pravosuđa i stanje u oblasti slobode izražavanja kao izazove na kojima Srbija mora da radi.

Han je takođe pozivao Srbiju da preokrene trenutni trend neusklađivanja sa viznom politikom EU.

- Sa jakom opredeljenošću Srbije da ubrza reforme u oblasti vladavine prava ubeđen sam da tokom 2018. godine za vreme austrijskog predsedvanja nova poglavlja mogu biti otvorena - poručio je Johanes Han.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading