Popović: Prosledio sam Vučiću predlog o formiranju radne grupe za odbranu od LAŽNIH VESTI

Autor: Tanjug

Vesti

25.06.2018

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prosledio predlog o formiranju radne grupe za odbranu od lažnih vesti i naveo da sve češća upotreba lažnih vesti za manipulaciju predstavlja problem u Evropi i svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nenad Popović

Popović kaže da su "fake news" nova pojava, ali i da je većina evropskih zemalja već pokrenula razne procedure kako bi borbu protiv lažnih vesti prevela u pravni i institucionalni okvir.

"Siguran sam da i Srbija treba da razmišlja o tome. Ono što se dešavalo prethodnih nedelja, posebno u Beogradu, to je samo proba za neke buduće lažne vesti. Formiranje radne grupe koju bi činili predstavnici vlade, stručnih tela, agencija, civilnog društva, NVO i korišćenje iskustava zemalja kao što su Francuska i Engleska pomoglo bi da uspostavimo taj pravni i institucionalni okvir kako građani ne bi bili izloženi lažnim vestima", rekao je Popović za Prvu.

Dodaje, da će o formiranju radne grupe biti reči i u narednom periodu, kao i da o odluku o tome treba doneti mirne i hladne glave.

Ministar je upitan i za dijalog između Beograda i Prištine i jučerašnji sastanak u Briselu i ocenio da će proces pregovora sigurno trajati neko vreme, kao i da nema brzih rešenja.

- Treba biti strpljiv i mudar. Srbija je učinila sve u toku trajanja pregovora i ispunila sve obaveze, dok predstavnici Prištine nisu praktično ispunili nijednu obavezu, a posebno najvažniju koja se tiče ZSO - rekao je Popović.

On je naveo i da će u proces pregovora u nekom trenutku sigurno biti uključeni i predstavnici "još nekih velikih sila", poput Moskve i Kine.

- Kompromis je važan za obe strane i za održanje mira. Srbija je spremna na svaki mogući kompromis, naravno u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 - rekao je Popović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
amajlija1307

25.06.2018 09:07

Kada bi se takvi lanseri lažnih priča najstrože kaznili i lupili po đepu, ne bi radili takve stvari!

GajbexG

25.06.2018 09:08

Mislim da je ovo dobra ideja, treba se stati na put laznim vestima.

sasa

25.06.2018 14:57

@GajbexG - Dobro se zastititi od laznih vesti koje su jako opasne.

Deki

25.06.2018 09:10

Moramo da zastitimo nasu zemlju od ljudi koji ocigledno ne zele dobro ovoj drzavi!