(VIDEO) "OVDE VIŠE NE MOŽETE DA VIDITE MLADOG ČOVEKA": Dokumentarni film o PUSTOŠENJU Paraćina

Autor: srbijadanas.com

Vesti

24.06.2018

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na velikom mitingu Srpske napredne stranke u Paraćinu prikazan je dokumentarni film o devastaciji tog nekada uspešnog industrijskog grada.

RepublikaFoto: youtube.com/ paracin paracin
Opustošeni Paraćin

Film istražuje sudbinu nekada nadaleko čuvenih industrijskih giganata nakon 18 godina vladavine Demokratske stranke.

- Ne možeš da osnuješ porodicu. Sve manje se dece rađa. Svaka čast onome ko se usudi da ima više od jednog deteta. Omladinci nam idu, a ostaju samo penzioneri – rezignirano pričaju građani Paraćina.

Tako je čuvena Štofara zatvorena 2012. godine kad je više od dve hiljade ljudi ostalo bez posla. Hale jedne od prvih tekstilnih fabrika u našoj zemlji danas predstavljaju stecište za narkomane i pacove.

- Uveče ne možete da vidite mladog čoveka u Paraćinu. Sve je to otišlo sa strane. Ovaj grad više nema perspektivu za mlade – ogorčen je jedan stariji građanin Paraćina.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Saša Paunović

Čuvena Staklara je tokom veka postojanja preživela mnoge ratove, ali ne i vlast demokrata. Za poslednjih 18 godina iz fabrike je u talasima otpušteno više od 2.500 radnika od kojih mnogi više nikada nisu našli novi posao.

- Paraćin je nekada bio industrijski grad. Danas je više od 17.000 ljudi na ulici. Današnja vlast je zacrnila Paraćin. Zatvoreno je 13 jakih i čuvenih firmi sa dobrom radnom snagom – objašnjava jedan od bivših radnika.

Film se bavi i brojnim sumnjivim poslovima opštinske vlasti i tamošnjih javnih preduzeća i velikim brojem finansijskih afera u koje su direktno umešani aktuelni lokalni funkcioneri i članovi njihovih porodica, piše srbijadanas.com

- Niko nije vodio računa da otvore neku firmu i neko novo radno mesto, kako bi mladi imali gde da rade, a ne da beže u inostranstvo – kažu građani Paraćina.

Više od 20.000 građana Paraćina, podsećanja radi, potpisalo je proteklih dana peticiju kojom zahteva raspisivanje vanrednih lokalnih izbora i kako bi pokazalo da predsednik opštine Saša Paunović nema legitimitet da bude na vlasti. Paunović je inače na vlasti od 2004. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading