SVEČANO U NARODNOJ SKUPŠTINI: 50 doktoranata ELEKTRONSKI potpisalo ugovore o radu!

Autor: Tanjug

Vesti

23.06.2018

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da će vlada Srbije nastaviti da ulaže u obrazovanje i nauku, da veruje da Srbija ima hrabrosti da postane pobednik u novom svetu u kojem se znanje i ideje cene više nego ikada ranije, i navela da smo na dobrom putu, što pokazuje i činjenica da je izvoz IT sektora u aprilu ove godine za 44 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Brnabić je to rekla u obraćanju nakon što je Ugovor o radu elektronski danas potpisalo 50 mladih doktoranata, koji će svoje prve poslove dobiti na fakultetima i naučnim institutima.

Kako je rekla, oni su prava elita našeg društva, a znanje je najveća vrednost 21. veka, čestitajući im početak karijere u istraživačkom radu. 

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije kreirala projekat "hiljadu mladih doktoranata" i ocenila da su oni, i budući mladi istraživači, pokretač i motor razvoja, oni koji će umeti da odgovore na izazove, da budu kreativni i oni koji su Srbiji neophodni. 

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

- Ako zajedno ostanemo na tom putu kojim smo krenuli, verujem da ćemo biti impresionirani rezultatima. Verujem da Srbija ima tu vrstu hrabrosti da postane pobednik u novom svetu u kojem se znanje i ideje cene više nego ikada ranije i verujem da uimamo znanje za to doba - rekal je Brnabić. 


Kako je rekla, digitalizacija simbolizuje prelazak iz nefikasnog doba u moderno doba, a oni su svojim eklektronskim potpisom to danas i pokazali. 

Ona je ukazala na saradnju privrede i nauke i podvukla da upravo inovacije i kreativne delatnosti bazirane na znanju i idejama jesu izvor ekonomskog prosperiteta ta danas. 
RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Prema njenim rečima, vlada je upravo IT sektor prepoznala kao nosioca tih promena, a izvoz u tom sektoru raste 20 odsto godišnje, podaci pokazuju da je ove godine i 32 odsto a samo u aprilu 44 veći nego u istom periodu prethodne godine. 


Podvukla je da imamo kapacitete da bduemo deo sveta koji se ubrzano menja pred našim očima. 
RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

- Ubrzani rast BDP je ključni prioritet kojem smo posvećeni i ulaganje u ove oblasti je ulaganje u našu budućnost koju danas zajedno stvaramo - kazala je premijerka. 

Doktorantima je poručila da su građiani sveta i da joj je drago što će svoj dalji razvoj ostvariti u Srbiji, u svojoj zemlji i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i kreira ambijent za istraživački rad i u kome će oni ostati u svojoj zemlji, zasnovati svoje porodice, ali će vlada raditi i na tome da vrati mlade talente koji su otišli iz zemlje. 

Navela je da je budžet za nauku povećan 15 odsto ove godine, da će dogodine biti i veći, a da će se osnovati Fond za nauku koji će sledeće godine početi sa radom. 


- Ovo je samo početak, ali važan početak, imamo viziju pobedničke Srbije digitalnog doba - rekla je premijerka i podvukla da će vlada nastaviti dalja ulaganja. Kako je rekla sve što je postignuto i što se radi je zahvaljujući merama fisklane konsoldacije koje je sprovela prethodna vlada koju je vodio predsednik Aleksandar Vučić. 

Vlada Srbije će ovakav pozitivan trend ulaganja u nauku nastaviti i u narednim godinama, jer želimo da obezbedimo sigurnu budućnost srpske nauke, koja je bila i biće zamajac razvioja naše države" rekla je Brnabić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading