MINISTAR POPOVIĆ BRANI IDEJU O SUZBIJANJU LAŽNIH VESTI: Pojedini kritičari nisu razumeli dubinu problema

Autor: Tanjug

Vesti

20.06.2018

21:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović smatra da bi zbog pretnji od lažnih vesti trebalo da se oformi Vladina radna grupa, koja bi predložila pravne okvire da se spreči nanošenje štete društvu ovakvim delovanjem, koje poprima zabrinjavajuće razmene.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Popović

Popović je za sutrašnje izdanje "Večernjih Novosti" rekao da bi u sastavu radne grupe trebalo da budu predstavnici pojedinih ministarstava, ali i drugih državnih institucija.

- Moj predlog je na tragu ideja, ali i u praksi pojedinih najvećih evropskih država, koje su prepoznale koliku pretnju za bezbednost i privredu, ali i za demokratiju predstavljaju lažne vesti, pa pokušavaju da na te izazove odgovore pravno i institucionalno - rekao je Popović, obrazlažući svoju ideju kako se izboriti sa lažnim informacijama, poput one o zatrovanoj vodi u Beogradu, koja je prošle nedelje izazvala paniku u prestonici. 

On je dodao da je njegov utisak da mnogi u Srbiji, koji su negativno reagovali na njegov predlog, nisu razumeli ne samo opasnost lažnih vesti, već i dubinu ovog problema. 

- Time su pokazali da, iako se predstavljaju kao evropejci, suštinski ne znaju šta se u Evropi događa po pitanju ''fejk" vesti, a čitavu svoju reakciju sveli na površni napad na vlast i dnevnopolitičku borbu - rekao je Popović. 

Ministar je poručio da je vreme da se "Srbija ozbiljno pozabavi ovom temom kao što to čine i druge uređene, ozbiljne, demokratske države sa jakim institucijama".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading