HOTI O PODELI KOSOVA: Albanci neće bez Sandžaka, Srbija ima strah od "velike Albanije"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.06.2018

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Redžep Hoti, tvrdi da podela Kosova nije na dnevnom redu, ali i kada bi bila podrazumevala bi da Kosovo uzme Sandžak i deo juga Srbije.

RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Hašim Tači, predsednik samoproklamovne države "Kosovo"

Zato, kaže, ova opcija nije moguća i vlasti u Prištini su je do sada više puta odbacili kao mogućnost.

-  Kosovo i Albanci imaju dobar geostrateški položaj. Imaju SAD i NATO, imaju podršku severne Makedonije i zvanično priznanje od svih susednih zemalja, izuzev Srbije - rekao je Hoti u intervjuu za prištinski portal Ljajmi.

Dodao je da je Kosovo "organizovana institucionalna država, koja ima svoje vojne i policijske snage, jedno od čuda ovog vremena za region, pa se zbog svega ovoga može razumeti to što politička elita u Srbiji provokacijama i lažnim vestima doliva ulje na vatru" stalnim zagovaranjem podele Kosova.

- Podela nije na dnevnom redu. Naprotiv, odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dela Sandžaka u Crnoj Gori. Ne može se dogoditi podela Kosovo bez uzimanja doline Preševa. Ne može biti odvajanja Vojvodine od Srbije. Kao što vidite, postoje neki mali aspekti koji komplikuju podelu Kosova - rekao je Hoti.

Hoti kaže da Beograd podelu Kosova smatra stvarnom opcijom kako bi se sprečilo stvaranje "velike Albanije", od koje, kako kaže, "srpska država ima strah".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Stoga kosovski politički faktori treba da budu ujedinjeni kada je reč o odnosima sa Beogradom.


Prema njegovim rečima, prvo je potrebno poštovati kosovski ustav, drugo je, da treba postići jedinstvo političkih faktora o ovom pitanju, a kao treće, Hoti je naveo, da "Kosovo treba da preuzme svoju odgovornost, a Srbija svoju".

Hoti za Ljajmi kaže da smatra da "Beograd treba da preuzme i odgovornost za ratne zločine i invaziju na Kosovo".

Govoreći o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, Hoti kaže da ti "pregovori treba da budu sveobuhvatni i ujednačavajući", s obzirom na to da postoji podela između političkih stranaka o tome ko bi trebalo da vodi ovaj proces.

- Čak i platforma koju je vlada predložila za dijalog sa Srbijom, skupština je povukla kako bi pružila prostor za postizanje konsenzusa - rekao je Hoti.

Kosovska vlada je pomenutom platformom predvidela da dijalog sa Beogradom u završnoj fazi treba da vodi predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, ali je opozicija bila protiv, pa je vlada taj predlog platforme povukla. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
jela

18.06.2018 10:25

Po njegovoj izjavi ispada da je i BiH priznao Kosovo....

Jovan

18.06.2018 10:29

Ceo intervju je još jedna u nizu klasičnih provokacija, koje sve učestalije dolaze od strane predstavnika šiptarskih separatista!

Anka

18.06.2018 10:29

Zelje albanaca su velike i nerealne. Mogli bi da prestanu naglas da mastaju.

Aneta

18.06.2018 10:29

Da nece da vam beograd mozda bude glavni grad Kosova i Metohije? Pristina pod hitno da spusti loptu i da prestane da provocira Srbiju jer mi onako previse trpimo i cutimo, ali imamo svoju granicu.