Brnabićeva: Srbija protiv ilegalnih migracija

Autor: Tanjug

Vesti

16.06.2018

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ilegalne migracije u Evropi jedan su od najvećih izazova za Evropsku uniju i zemlje kandidate kao što je Srbija, koja će biti pouzdan partner Uniji u borbi protiv ilegalnih migracija" rekla je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Brnabić na Forumu sa visokim zvaničnicima

U govoru na Forumu "Evropa Vahau", koji je otvorio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, u okviru panela o bezbednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija, Brnabićeva je istakla da je obaveza svih da se odgovorno suoče sa tim izazovima.

- Upravo zato, verujem da je dobro izabran moto austrijskog predsedavanja Savetom EU - "Evropa koja štiti", kao i fokus na pitanjima bezbednosti i ilegalnih migracija - naglasila je Brnabićeva.

Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU.

RepublikaFoto: Tanjug


Premijerka je u obraćanju istakla da sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnost za promene, kako bi se postigli stabilnost i napredak. 

- Upravljanje migracijama je zajednička odgovornost svih evropskih zemalja - rekla je predsednica Vlade. 

Brnabić je posebno naglasila da je u tome "ponosna na Srbiju", koja je tokom migrantske krize pokazala da je posvećen i odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti. 


- Srbija je istovremeno posvećena zaštiti granica i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u zemlju, pa je od početka ove godine do sredine juna, podneto 39 krivičnih prijava zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi protiv 74 učinioca, a zbog pokušaja krijumčarenja 399 lica - navela je Brnabićeva.

Kada govorimo o zakonskom okviru, istakla je ona, usvojeni su novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli. 

- Važno je naglasiti da usvojena je Strategija i Akcioni plan za integrisano upravljanje granicom koja je usaglašena sa konceptom Evropske unije, a izradili smo i prvi Nacrt strategije suprotstavljanja iregularnim migracijama - rekla je Brnabićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Neki_Nenad

16.06.2018 12:22

Slazem se sa Anom, Tako i treba!

Zara

16.06.2018 14:00

Suočiti se sa izazovima.

Zara

16.06.2018 14:00

Ana, je u pravu.

Zara

16.06.2018 14:02

Migracije su veliki problem.