(FOTO) JEDNA OD PET NAJMODERNIJIH NA SVETU: Lončar i Brnabićeva posetili novu laboratoriju u KC!

Autor: Tanjug

Vesti

14.06.2018

12:18

Klinički centar Srbije dobio je novu Centralnu laboratoriju u okviru Centra za medicinsku biohemiju, koji je danas posetila premijerka Ana Brnabić i poručila da je Srbija dobila jednu od pet najmodernijih laboratorija u svetu.

Tanjug/T. VALIČ

Premijerka je istakla da vlada nikad više nije ulagala u zdravstvene ustanove, ali da onda kada se to radi sa partnerima kao što je američka kompanija "Abot" koja je uložila u novi centar i laboratoriju, to ide mnogo bolje i brže.


Poručila je i da vlada ima viziju za reformu zdravstvenog sistema koja je jedna od najzahtevnijih, a na koju se čekalo više od 30 godina.

- Radimo na tri osnovna pravca menjanja zdravstvenog sistema, što je važno i za građane i za sve zaposlene. Najpre, to je izgradnja nove i rekonstrisanje postojeće infrastrukture koja je zastarela, poboljšanja uslova rada u zdravstvenom sistemu i uslova za lecenje građana koji su danas drugačiji, kao i povećanje plata i zapošljavanje novog i dodatnog kadra.

Brnabić je ukazala da su, i pored zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, zapošljavane medicinske sestre i doktori, kao i da je smanjena administracija.

Pohvalila je inicijativu Ministarstva zdravlja zahvaljujući kojoj je 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji dobilo specijalizaciju i posao, poručivši da se ta vizija dobro implementirala u praksi.

Kada se sledeći put vidimo, da započeno i rekonstrukciju celog Kliničkog centra, poručila je premijerka.

Novu laboratoriju pri KC posetio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je posebno zahvalio kompaniji američkoj "Abot", koja je ulozila milion i po evra u njenu opremu.

On je objasnio da postoje samo četiri laboratorije na takvom nivou, i to u Nemačkoj, Engleskoj, Belgiji i Izraelu. 
- Laboratorija će značiti Kliničkom centru i građanima Srbije, pomoći će da zaposleni rade u uslovima koji su dovedeni do savršenstva - poručio je Lončar. 
 

Ono što je, prema njegovim rečima, posebno važno jeste što sve manje laboratorije pri drugim ustanovama neće više morati da postoje. 


- Imaćete ovu, centralnu laboratoriju koja će raditi 24 časa i opsluživaće ceo KC - objasnio je ministar. 

- Ovo je nova dimenzija laboratorije, a svi znamo koliko je važno da se analize krvi urade na vreme - dodao je Lončar. 

V.d. direktora KC Milika Ašanin poručio je da je ta ustanova dobila referentnu laboratoriju "kakve nema od Baltika pa do Izraela". 

Ukazao je na mogućnosti nove laboratorije, a posebno mogućnost da se obradi 1.500 epruveta u jednom satu, a time uradi 5.000 analiza. 

Laboratorija koja je radila 30 godina, rekao je Ašanin, bila je dotrajala, posebno njena oprema. 

Klinički centar je, zajedno sa premijerkom i ministrom, posetio i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, a Brnabić mu je zahvalila na pokazanom prijateljstvu.

Komentari (7)

Loading
JovicaBabic84

14.06.2018 14:15

Savremena labaratorija je veoma bitna!

Pljuckavac

14.06.2018 14:15

Srbija stize i ostatak sveta u svemu

Malina

14.06.2018 14:17

Svaki napredak u medicini je dobar i koristam