EVO KOGA JE VUČIĆ PREDLOŽIO ZA GUVERNERA NARODNE BANKE SRBIJE!

Autor: Tanjug

Vesti

11.06.2018

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas, navodeći kao razloge dosadašnje rezultate - naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije, Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije (NBS).

RepublikaFoto: wikimedia.org/Lumen roma
Foto: Ilustracija

Kako se navodi u obrazloženju objavljenom na veb-sajtu parlamenta, inflacija je očuvana na prosečnom nivou od oko 2 odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu su snižene na najniži nivo, uspostavljena je i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa prema evru...

Ističe se da su navedeni rezultati ostvareni uz odgovorno i efikasno korišćenje devizinih rezervi čiji nivo tokom ove godine iznosi više od 10 milijardi evra.

Takođe, kaže se da je u mandatu Jorgovanke Tabaković učešće problematičnih kredita smanjeno na najniži nivo, kao i da je ojačana otpornost banakrskog sektora na potencijalne šokove. 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jorgovanka Tabaković

- Deo prikazanih rezultata pruža jemstvo da će Jorgovanka Tabaković i u narednom mandatu uspešno rukovoditi poslovima NBS i sarađivati sa ključnim akterima ekonomske politike u Srbiji - navodi se u obrazloženju predloga.


Tabaković je na funkciju guvernera izabrana 6. avgusta 2012. godine na period od šest godina. 

S obzirom da Jorgovanki Tabaković mandat ističe 6. avgusta 2018. godine, Skupštini Srbiji se predlaže da o tome raspravlja po hitnom postupku jer je neophodno da se na vreme obezbedi kontinuitet u radu NBS.

Poslanici će raspravu o izboru guvernera NBS započeti u utorak 12. juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
jela

11.06.2018 09:54

Iza dosadašnje guvernerke NBS-a stoje rezultati zbog kojih zaslužuje da joj se mandat produži...

Olivera

11.06.2018 09:58

Podrzavam ovaj predlog smatram da je u redu da Jorgovanka nastavi vrsenje funkcije guvernera Narodne banke.

ceca

11.06.2018 10:03

Proveren kadar!Strucan pre svega!

sasa

11.06.2018 10:45

@ceca - Prava osoba za ovu funkciju