KRKOBABIĆ U VLASOTINCU: Dobra godina za pčelare!

Autor: Republika

Vesti

07.06.2018

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ova godina je od strane stručnjaka ocenjena kao povoljna za pčelare, a ovom najsavremenijom tehnologijom pravimo pravi iskorak u razvoju pčelarstva. Nadamo se da ćemo uskoro ovde imati i više faze prerade" rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom današnje posete zemljoradničkoj zadruzi "Med i Voće" u Vlasotincu.

RepublikaFoto: Promo foto
Milan Krkobabić u Vlasotincu

- Do sada su veoma vidljivi i opipljivi efekti ove naše akcije i to nas jako raduje. Nema nam spasa ako se ne okrenemo selu, poljoprivrednoj proizvodnji i zadrugama - izjavio je Krkobabić 

Pčelarskoj zadruzi "Med i Voće" u Jablaničkom upravnom okrugu koja se od 2013. bavi proizvodnjom i prometom pčelinjih proizvoda - meda, polenovog praha, pčelinjeg voska i satnih osnova i koja trenutno ima 300 košnica, dodeljeno je 12,4 miliona dinara iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog oživljavanju zadrugarstva, za opremu za savremeno pčelarstvo. Tako je ova zadruga nabavila kontejnerski objekat, automatsku mašinu za izradu šećernih pogača, mašinu za izradu satne osnove, električni otklapač saća, opremu za vrcanje meda, sušaru za polen i opremu za kontrolu pčelinjih proizvoda, opremu za unapređenje zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica, 150 paketnih rojeva i 150 DB košnica, Jenter aparat za proizvodnju matičnjaka i kargo prikolicu.

Direktor ZZ "Med i Voće" Zoran Stojiljković naglasio je da je projekat na kome su svih 15 zadrugara zajedno radili ocenjen kao dobar i zahvalio Vladi Republike Srbije na ovoj značajnoj investiciji za njihovu zadrugu.

Poseti zadruge prisustvovao je i doajen zadrugarstva, najstariji zadrugar u Srbiji, devedesetogodišnji Bogomir Stojiljković, doktor agronomije, dugogodišnji pčelar i član ove zadruge. 

RepublikaFoto: Promo foto

Realizacijom ovog projekta prinosi meda koje zadruga planira da porizvede na svojoj farmi biće uvećani na 30 i više kilograma meda po košnici,planirana je proizvodnja voska oko 2 kilograma po jednom društvu, propolisa oko 0,7 kg, kao i više od 100 pčelinjih društva i matica na godišnjem nivou. Izradom satnih osnova i pčelinje pogače kako za sopstvene potrebe, tako i za tržište, zadruga će ostvariti pozitivan finansijski bilans sa tendencijom rasta u naredne 3-5 godina. 

Predsednik akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić, pozvao je zadrugare na predan rad, korišćenje savremene opreme i udruživanje.

Kako je poznato, geografski položaj opštine Vlasotince je vrlo pogodan za pčelarstvo zbog brojnosti pčelinjih paša, a budući da je u pitanju najsavremenija oprema, realizacijom ovog Projekta stvaraju se uslovi za obnovu i razvoj pčelarstva na široj teritoriji, jer zadruga adekvatnom opremom može da pruži usluge i drugim pčelarima i da motiviše veću proizvodnju i broj kooperanata u cilju ostvarivanja šireg ekonomskog interesa .

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading