STEFANOVIĆ: Zašto ste nas uopšte zvali u Brisel kad ne poštujete dogovor?

Autor: Tanjug

Vesti

06.06.2018

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je cilj Prištine da na vrlo neozbiljan i neodgovoran način blokira pregovore u Briselu i da nikada ne dođe do formiranja ZSO to treba da kažu, ne prištinski funkcioneri, nego njihovi mentori koji ih najsnažnije podržavaju u njihovim naporima za tzv. nezavisno Kosovo, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Nebojša Stefanović

Upitan o odluci kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da povuče platformu iz parlamenta, kao i o odluci da Priština ne učestvuje u dijalogu o ZSO u petak, Stefanović je rekao da smo i u prethodnom periodu imali priliku da vidimo da predstavnici prištinskih vlasti uglavnom ne deluju samostalno i da su za većinu operacija, akcija imali prećutnu ili direktnu saglasnost nekih velikih sila. 

- Mi nastavljamo vrlo ozbiljno i odgovorno proces koji treba da dovede do formiranja ZSO, što je prvih šest tačaka Briselskog sporazuma. Čini se da svi zaboravljaju Briselski sporazum kao da se nije dogodio - kaže Stefanović. 

Očigledno je, dodaje, da Prištini ne odgovara Briselski sporazum jer on garatuje veća prava Srbima i određena i izvršna ovlašćenja ZSO. 

- Sada to ne žele da sprovedu. Potpišete nešto, to garantuje EU, a onda se pet godina svi prave kao da se to nije dogodilo. Postavlja se pitanje zašto ste nas uopšte zvali u Brisel - naveo je Stefanović. 

Kaže da ga kao ministra policije posebno zabrinajava eksalacija nasilja na KiM, sve češći nasrtaji na bezbednost Srba, mnogi incidenti u poslenđih nekoliko nedelja na koje su, ističe, reakcije bile kozmetičke. 

Kada dođe do ozbiljnog ugrožavanja slobode i bezbednosti većeg broja ljudi ne možete onda reći u budućnosti će neko nešto da preduzme. 

Naglasio je da Albanci nemaju nameru da ozbiljno razgovaraju i očigledno pokazuju nedovoljnu ozbiljnostu u ponašanju. 

- Nadam se da ću imati prilike kao član vlade i da vidim šta su reakcije, iako možda je to naivno da očekujem, da će se EU oko toga oglastiti. Kad kamenuju Srbe imali ste rečenicu - pozivamo obe strane, a sad ćemo da vidimo kada jedna strana kaže - ne pada nam na pamet više da učestvujemo u razgovoru, da li će to biti rečenica - pozivamo obe strane da sednu za sto. Ako to bude, to je krajnje licemerno - ocenio je Stefanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
sasa

06.06.2018 12:32

Pristinu treba pritisnuti da pocne sa ispunjenjem obaveza iz Sporazuma

Vera

06.06.2018 12:33

Tako je Stefanoviću, puna su im usta poštovanja sporazuma a prstom ne mrdaju i samo provociraju. U pitanju su ozbiljne, jako ozbiljne stvari, ali ta ozbiljnost se ne može očekivati od jedne kvazi države kojom upravljaju teroristi poput Haradinaja.

Boban

06.06.2018 12:33

Neka Mogerini prvo pozeve Prištinu i neka raspravi sa njima , pa tek ako bude pomaka neka nas zovu.

iki

06.06.2018 12:35

Zvali su nas da bi nastavili zamajavanje.